Producenci ziemniaków chcą wsparcia w kraju i zagranicą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Tomasz Kodłubański | redakcja@agropolska.pl
13-02-2017,9:15 Aktualizacja: 13-02-2017,11:01
A A A

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się kolejne z cyklicznie organizowanych spotkań z przedstawicielami organizacji reprezentujących producentów ziemniaka.

Rozmowy prowadziła podsekretarz stanu Ewa Lech, a uczestniczyli w nich również Andrzej Chodkowski, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Tadeusz Łączyński, zastępca Głównego Inspektora Tadeusz Łączyński oraz przedstawiciele nauki.

ziemniaki, zbiory ziemniaków, produkca ziemniaków, areał upraw zieminaka, plonowanie ziemniaka

Producenci ziemniaków liczą na eksport i wzrost cen

Producenci ziemniaków są umiarkowanie optymistyczni przed nadchodzącym rokiem, ale liczą na zwiększony eksport i wzrost cen - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Mimo niskich cen, wśród...

W trakcie spotkania organizacje rolnicze zgłaszały sprawy pilne do załatwienia w sektorze produkcji ziemniaka - w tym problemy z wykrywaniem bakterii clavibacter, która bardzo utrudnia eksport. Sytuacja producenta, u którego wykryto pierścieniową bakteriozę - sadzeniaków czy jadalnych - jest dosyć trudna i przez kilka lat nie zmieniła się zbytnio.  

- Jedynym udogodnieniem, jakie wywalczyli rolnicy w gospodarstwie objętym kwarantanną jest możliwość starania się o uzyskanie pozwolenia na wywóz z kraju specjalnie przygotowanej i przebadanej przez PIORIN partii ziemniaków - mówi Stefan Szczotka, Łódzki Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Nie jest to jednak zbyt częsta praktyka. W kraju średnio 9 proc. wyprodukowanych ziemniaków jest obecnie zarażonych bakteriozą pierścieniową.

- Nasi inspektorzy badają około 200 bulw ziemniaka z całej 25-tonowej partii przeznaczonej na eksport - podkreśla inspektor. - Jeśli odkryjemy bakterie, to konieczne jest wykonania utylizacji partii ziemniaków uznanych za zakażone i to w taki sposób, aby nie doszło do rozprzestrzeniania się choroby (parowanie, spalenie, zakopanie, przerób w gorzelni, krochmalnictwo), konieczność wykonania dezynfekcji infrastruktury gospodarstwa, która służy produkcji. Ponadto producent podlega kwarantannie, która oznacza 4-letni zakaz uprawy ziemniaków na polu, na którym wykryto bakteriozę.

Książka warta polecenia: Sygnały ziemniaka


 

 

Poleć
Udostępnij