Kolejne produkty tradycyjne na liście ministerstwa rolnictwa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
14-02-2016,14:50 Aktualizacja: 14-02-2016,15:14
A A A

Krówka ze Szczecinka i miody dębickie – to nowe pozycje na zachodniopomorskiej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. W piątek w Szczecinie zaprezentowano obydwa smakołyki.

– Miody dębickie to ósme z kolei miody na liczącej 37. pozycji zachodniopomorskiej listy produktów tradycyjnych. W miodach jesteśmy potęgą – podkreślał wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa, gratulując właścicielom Lipowej Pasieki z Dębic wpisania ich miodu na listę.

Wcześniej znalazły się na niej: miody przelewickie, miody wałeckie, akacjowy miód cedyński, miód drahimski, miody z Lasu Świętej Marii, miody Puszczy Barlineckiej, miody Pojezierza Choszczeńskiego.

kiełbasa, Poznań, Wielkopolska, kiełbasa biała, wielkanoc

Unijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej z Wielkopolski

Jeszcze w tym roku kiełbasa biała parzona wielkopolska ma uzyskać unijny certyfikat, o który starają się wielkopolscy wędliniarze. Stanie się kolejną, obok m.in. rogala świętomarcińskiego czy smażonego sera wielkopolskiego, kulinarną...
Pod nazwą "miody dębickie", pochodzącej od nazwy wioski, wytwarzanych jest kilka odmian miodów – wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, gryczany, faceliowy, leśny, nawłociowy.

Danuta i Bogumił Szymańscy, właściciele gospodarstwa pasiecznego "Lipowa Pasieka w Dębicach" tłumaczą, że nazwali tak produkowane przez siebie miody, ponieważ wieś kilkadziesiąt lat temu słynęła z tego, że w co drugim gospodarstwie produkowano miody. – To oddanie hołdu i chęć zapamiętania naszych sąsiadów, którzy zajmowali się pracą z pszczołami – podkreślają.

Pożytek wykorzystywany do produkcji tych miodów pochodzi głównie z roślin występujących na polach i łąkach gminy Maszewo, a także okolicznych lasów mieszanych.

"Pomada mleczna niekrystaliczna o miękkiej i lekko ciągnącej się strukturze. W środku delikatna plastyczna masa karmelowa" – tak opisano drugi z produktów – cukierek "krówka szczecinecka".

Jej konsystencja zaś jest "na początku plastyczna, miękka przechodząca w kruchą w związku z krystalizacją cukru" – głosi oficjalny opis produktu na stronach internetowych resortu rolnictwa.

Pszenno-żytni chleb szczeciński wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych

Pszenno-żytni chleb szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ten wypiekany w stolicy Pomorza Zachodniego i lubiany w mieście chleb stał się 34. specjałem z Pomorza Zachodniego na...
Tradycja produkcji krówki szczecineckiej sięga roku 1971. Cukierki wytwarzane są według tej samej receptury.

– Tajemnica krówek tkwi właśnie w tradycyjnej recepturze. Nasze krówki są produkowane z pełnego mleka, z dodatkiem prawdziwego masła, na syropie ziemniaczanym, a nie glukozowym – powiedział prezes Cukierniczej Spółdzielni Inwalidów Słowianka w Szczecinku Sławomir Pawłowski.

Spółdzielnia, zatrudniająca 185 osób, w 2015 r. wysłała na rynek chiński 50 ton swoich produktów, a w tym roku chce podwoić ten wynik. Firma sprzedaje swoje produkty do Wietnamu czy Północnej Afryki.

Listę Produktów Tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Produktami tradycyjnymi z woj. zachodniopomorskiego są m.in.: chleb wiejski wojenny, paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kiszka szwedzka czy miody przelewickie.

Pierwszym wpisanym na listę zachodniopomorskim specjałem był ogórek kołobrzeski – znalazł się na niej w maju 2006 r.

Poleć
Udostępnij