Unijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej z Wielkopolski

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
13-02-2016,11:40 Aktualizacja: 13-02-2016,11:43
A A A

Jeszcze w tym roku kiełbasa biała parzona wielkopolska ma uzyskać unijny certyfikat, o który starają się wielkopolscy wędliniarze. Stanie się kolejną, obok m.in. rogala świętomarcińskiego czy smażonego sera wielkopolskiego, kulinarną wizytówką regionu w Unii Europejskiej.

Biała kiełbasa tradycyjnie stawiana jest na wielkopolskim, wielkanocnym stole. Wielkanoc w polskiej tradycji uchodzi za najbardziej mięsne święto.

Kiełbasa wiejska i chleb ze starego pieca. Nowe specjały na liście

Lista Produktów Tradycyjnych staje się coraz dłuższa. Właśnie zostały wpisane na nią dwa kolejne specjały z województwa lubuskiego. Odpowiedni wniosek o wpisanie kiełbasy wiejskiej złożył Zbigniew Motyka z Wrzesin, a o chlebie ze...
Jak powiedział we wtorek PAP honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Jacek Marcinkowski, przyszłoroczna Wielkanoc ma być pierwszą, w trakcie której Wielkopolanie będą mogli nabyć kiełbasę białą parzoną wielkopolską z unijnymi oznaczeniami.

– Dopełnione zostały już wszystkie procedury konieczne do spełnienia w kraju, spodziewamy się, że do końca roku kiełbasa uzyska unijny certyfikat. Biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale nasza wyróżnia się smakiem i wyglądem: jest szara na przekroju, zawiera czosnek, majeranek, pieprz – naturalne przyprawy, bez żadnych dodatków – powiedział.

Jak podkreślił, kiełbasa biała parzona wielkopolska ma szanse zainteresować konsumentów także spoza Wielkopolski i kraju.

– Naszą ambicją jest, by Wielkopolska miała w UE swój charakterystyczny, mięsny akcent. Region jest znany z rogali świętomarcińskich, teraz może kojarzyć się także z dobrą kiełbasą – powiedział Marcinkowski.

Kolejne specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

Chleb wąchocki i żytni kielecki, miód królewski z Osieka oraz ser kozi z Machor - to kolejne specjały kulinarne z woj. świętokrzyskiego, które znalazły się na Liście Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Łącznie jest...
Obecnie producenci tradycyjnych wędlin mogą starać się o lokalny certyfikat jakości, przyznawany rokrocznie w ramach akcji "Wielkanoc Mięsne Święta – Polska Tradycja". W tym roku kiełbasę białą parzoną wielkopolską testom poddało 17 producentów.

We wtorek w Poznaniu ocenie zostało poddanych w sumie sześć produktów: poza kiełbasą białą parzoną wielkopolską były to też szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona i polędwica wędzona.

Certyfikację przeprowadzali członkowie dwóch komisji – konsumentów i ekspertów. Oceniany był wygląd zewnętrzny, kolor, przekrój i smak.

– Smakując to, co do tej pory otrzymaliśmy mogę stwierdzić, że w tym roku znacznie podniosła się jakość kiełbasy polskiej wędzonej, lepsze są też i pozostałe wyroby. Kiełbasy białe są albo dobre, albo poprawne. Tu można naprawdę wybrać wędliny na wielkanocny stół. To my, konsumenci wymuszamy na zakładach mięsnych dbałość o coraz lepszy produkt, z coraz mniejszą ilością chemii. Oczywiście wciąż ważne jest, w jakim sklepie robimy zakupy – powiedział PAP degustujący wędliny ekspert kulinarny Juliusz Podolski.

Ogłoszenie wyników certyfikacji nastąpić ma 12 marca. Jak zapowiedział Jacek Marcinkowski, tego dnia na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się promocja regionalnych wyrobów wędliniarskich na wielkanocny stół.

Poleć
Udostępnij