Rośnie eksport przetworów jajecznych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
27-02-2017,13:00 Aktualizacja: 27-02-2017,13:44
A A A

W polskim handlu zagranicznym produktami przetwórstwa jaj w pierwszych jedenastu miesiącach 2016 roku doszło do dużych zmian. Sprzedaż wzrosła w skali roku o 8 proc., ale inne były tendencje w wywozie poszczególnych grup produktów.

W omawianym czasie wyeksportowano - przede wszystkim do europejskich odbiorców - 31,1 tys. ton towarów. Katarzyna Gawrońska, główny specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz zauważa, że w strukturze wysyłek dominowały przetwory jajeczne (CN 0408) - 24,2 tys. ton (78 proc. udział w eksporcie), a pozostałą część stanowiła albumina jaj (prawie w 90 proc. niesuszona).

jaja wolnowybiegowe, jaja, jaja klatkowe, drób, kury, ptasia grypa, bioasekuracja

Trwa spór o jaja wolnowybiegowe. Czas ucieka i producenci mogą sporo stracić

Polscy i europejscy producenci jaj z wolnego wybiegu są coraz bardziej zaniepokojeni. Jeśli nic się nie zmieni, pod koniec marca wolnowybiegowe jaja stracą status, spadną ceny i wytwórcy poniosą straty. Pomysł na wyjście z tej trudnej...

Podstawowym produktem eksportowym z grupy CN 0408 były świeże przetwory z całych jaj bez skorupek (lub w innej postaci/inaczej zakonserwowane), których udział w sprzedaży wyniósł 81 proc. (19,6 tys. ton). Wywóz płynnych żółtek jaj i proszku z całych jaj był na poziomie odpowiednio 2,6 i 1,1 tys. ton.  

W 2016 roku (bez grudnia) do Polski sprowadzono 9,4 tys. ton produktów przetwórstwa jaj, w tym 67 proc. stanowiły przetwory jajeczne (CN 408), a pozostałe 33 proc. albuminy. Wzrost importu dotyczył obu grup towarów - dla przetworów 39 proc., a dla albumin był ponad dwukrotny.

Z grupy CN 408 nasz kraj kupował głównie płynne żółtka jaj oraz świeże i suszone przetwory z całych jaj bez skorupek (lub w innej postaci/inaczej zakonserwowane). Głównymi dostawcami albumin byli eksporterzy z Holandii i Niemiec - informuje na koniec KIPDiP.

Poleć
Udostępnij