Początek sezonu szparagowego wcześniej niż zwykle

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP Rafał Pogrzebny, (zac) | redakcja@agropolska.pl
30-04-2019,10:50 Aktualizacja: 30-04-2019,11:09
A A A

Wcześniej niż zwykle, w pierwszej dekadzie kwietnia, rozpoczął się w tym roku w Polsce sezon szparagowy. Producenci wskazują, że coraz mniej krajowej produkcji trafia na eksport; szparagi coraz częściej goszczą na polskich stołach - również we wschodniej części Polski.

W kraju rośnie produkcja szparagów i powierzchnia upraw. Polscy konsumenci wciąż gustują w szparagach bielonych, ale coraz częściej sięgają też po szparagi zielone.

Jak powiedział w poniedziałek PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, w tym roku sezon szparagowy zaczął się wcześniej niż zwykle - już na początku kwietnia.

szparagi, sezon na szparagi, zbiory szparagów, Tomasz Smoleński, IERiGŻ

Szparagi to już nie luksus. Ruszyły zbiory

Szparagi zrobiły się modne i popularne także w naszym kraju. Jeszcze niedawno kojarzone z luksusem, dziś są coraz powszechniejsze na polskich stołach. Rocznie w kraju produkuje się kilka tysięcy ton szparag. I choć nie ma dokładnych danych wiadomo,...

- Niestety po 10 kwietnia przyszły przymrozki - część wypustek po prostu zmarzła, plony były dużo niższe. Później, w okresie wielkanocnym, zrobiło się dużo cieplej, ostatnio nastąpił wysyp szparagów, spadły też ceny - powiedział.

Jak dodał, ceny szparagów wynoszące początkowo 20-25 zł za kilogram, obecnie wynoszą ok. 10-15 zł za kilogram szparagów bielonych. Szparagi zielone są nieznacznie droższe.

Według szacunków związku, krajowa produkcja szparagów sięga ok. 10-13 tys. ton. Powierzchnia upraw to ok. 2 tys. ha. Jeszcze cztery lata temu podawana wielkość zbiorów była niższa o przynajmniej połowę.

- Większość krajowej produkcji zostaje już w kraju. Jest tu coraz więcej klientów, którzy przekonali się do szparagów – to m.in. efekt dobrej promocji. Ja sam też właściwie już nie muszę eksportować. Coraz więcej Polaków przekonuje się też do szparagów zielonych. Mają one delikatniejszy smak od szparagów bielonych - powiedział Jakobsze.

szparagi_bosch_pap

Bosch i... uprawa szparagów

Konstruktorzy niemieckiego koncernu Bosch, na ogół kojarzonego z branżą motoryzacyjną, tym razem zajęli się stworzeniem technologii pomocnej w uprawie szparagów. W ciągu zaledwie trzech tygodni opracowali projekt bazującego na...

Producenci wskazują, że szparagi są coraz chętniej jedzone we wschodniej części kraju - do niedawna były one tam mało znane.

Polski Związek Producentów Szparaga działa od 1993 roku. Skupia kilkudziesięciu liczących się producentów.

Szparagi to wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych, zaliczana do najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Wśród największych producentów szparagów są Chiny, Peru i Meksyk. Okres zbiorów szparagów w Polsce trwa zazwyczaj od drugiej połowy kwietnia do 24 czerwca.

Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Jest także traktowana jako afrodyzjak.

Poleć
Udostępnij