Na eksporcie żywności Polska jeszcze nigdy tyle nie zarobiła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
21-02-2021,8:00 Aktualizacja: 20-02-2021,20:39
A A A

W 2020 r. Polska odnotowała nienotowany dotychczas poziom wpływów z eksportu towarów rolno-spożywczych - 34 mld euro, o 2 mld euro więcej niż rok wcześniej - poinformował Grzegorz Puda, minister rolnictwa.

Szef resortu zwrócił uwagę, że na wzrost wywozu wpływ miało wiele elementów - m.in. korzystny kurs złotego do euro i dolara, co sprzyjało konkurencyjności na rynku międzynarodowym.

Paszportyzacja polskiej żywności, Grzegorz Puda, kontrola żywności, łańcuch dostaw od pola do stołu

Żywność pod kontrolą na każdym etapie łańcucha dostaw

W resorcie rolnictwa podpisano list intencyjny rozpoczynający prace nad projektem "paszportyzacja polskiej żywności". Minister Grzegorz Puda zaznaczył, że wdrożenie programu zapewni możliwość uzyskania wiarygodnej informacji o żywności na...

- Pomimo pandemii udało się jeszcze lepiej wykorzystać nasze szanse i spowodować, że stajemy się naprawdę dużym graczem na rynku rolno-spożywczym - powiedział polityk.

Dodał, że wzrósł udział sprzedaży zagranicznej artykułów rolno-spożywczych w całej sprzedaży do 14,3 proc. wobec 13,3 proc. w 2019 r. - To duży skok i duży sukces rolnictwa i eksporterów - ocenił minister.

Według danych Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ubiegłoroczny import żywności ukształtował się na poziomie 22,3 mld euro i był o 4,9 proc. wyższy niż w 2019 r. W rezultacie dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się o 11,4 proc., osiągając 11,7 mld euro.

Głównym partnerem handlowym Polski są nadal kraje UE. W 2020 r. wartość wysyłek artykułów rolno-spożywczych na unijny rynek wzrosła o 5 proc. do 27,2 mld euro, a wywóz daje 80 proc. przychodów z eksportu towarów żywności ogółem.

czechy, sprzedaż rodzimej żywności, Stanisław Bizoń

Czesi wyrzucają polską żywność

Spożywczy protekcjonizm rządu w Pradze, choć zapewne niezgodny z unijnym prawem, może uderzyć w polskich eksporterów żywności. Od przyszłego roku 55 proc. produktów sprzedawanych w czeskich sklepach spożywczych (o powierzchni ponad...

Optymistyczną przesłanką jest dynamicznie rozwijający się eksport na rynki pozaunijne, który świadczy o postępującej dywersyfikacji handlu, przez nawiązywanie nowych kontaktów handlowych i umacnianie już osiągniętej pozycji polskich towarów na rynkach krajów trzecich.

W 2020 r. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski do krajów trzecich wzrosła o 17 proc. do 6,8 mld euro.

Jak zaznacza KOWR, uzyskiwanym wynikom w eksporcie sprzyjają podejmowane przez eksporterów oraz instytucje administracji publicznej działania promocyjno-informacyjne w krajach o dużym potencjale importowym, na których polska żywność jest jeszcze nieobecna lub występuje w niewielkim stopniu, a także tam, gdzie jest już znana, ale wymaga dalszego wsparcia promocyjnego.
 

Poleć
Udostępnij