Branża przetwórstwa owoców i warzyw wyjątkowo czuła na zawirowania

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
15-06-2015,15:35 Aktualizacja: 15-06-2015,16:27
A A A

Do małych i średnich przedsiębiorstw należy aż 40 proc. rynku przetwórstwa warzyw i owoców w Polsce. Eksperci z agencji badawczej Inquiry wyceniają ich udział na ok. 5 mld zł rocznie - to prawie tyle, ile wynoszą obroty 6 największych producentów w tej branży.

Jak wynika z raportu przygotowanego przez Inquiry, firmy sektora MSP przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce radzą sobie coraz lepiej, jednak stoją przed wieloma wyzwaniami, które wkrótce mogą stać się kluczowe dla ich perspektywy rozwoju oraz istnienia.

Biznes z pokolenia na pokolenie. To się sprawdza na całym świecie

Firmy rodzinne stanowią już ponad 2/3 przedsiębiorstw na świecie i zatrudniają w swoich krajach od 50 do 80 proc. wszystkich pracowników. Szacuje się, że w Europie aż 85 proc. przedsiębiorstw prywatnych to biznesy rodzinne, w sumie...
Na podstawie raportu "W polskiej spiżarni. Analiza rynku przetwórstwa owoców i warzyw w Polsce z perspektywy małych i średnich przedsiębiorstw" można wyróżnić dwa główne typy małych i średnich producentów, działających w tej branży - ambitne i zastałe.

Te pierwsze kładą szczególny nacisk na rozwój i funkcjonują zgodnie z przyjętą wieloletnią strategią zarządzania. Na bieżąco śledzą zachodzące zmiany rynkowe i umiejętnie się do nich dostosowują, stopniowo zdobywając pozycję.

Nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwami to główny czynnik gwarantujący im dobrą pozycję i sukces na rynku w danej kategorii. Firmy tego typu nie obawiają się konkurencji ze strony największych koncernów, gdyż skupiają się na podmiotach zbliżonych do siebie rozmiarem i możliwościami.

Drugi rodzaj to firmy zastałe, które w większości prosperują na rynku już od lat 90. Ich działania oparte są przede wszystkim na wyrobach tradycyjnych, trafiających do lokalnych hurtowni i pośredników.

Jak podkreślają autorzy raportu, branża przetwórstwa owoców i warzyw jest czuła na wszelkie zmiany, które mogą wynikać np. z wahań koniunktury na rynku wewnętrznym i rynkach zagranicznych, co przekłada się m.in. na ceny sprzedawanych produktów.

warzywa, warzywa mrożone, pomidor, kapusta, marchew, cebula

Spada eksport świeżych i mrożonych warzyw. Embargo wciąż daje się we znaki

W pierwszych ośmiu miesiącach sezonu 2014/2015 Polska sprzedała do innych krajów 429 tys. ton świeżych i mrożonych warzyw. To o 6 proc. mniej niż przed rokiem.   Jak informują analitycy BGŻ - opierając na najnowszym raporcie Eurostatu -...
Kolejną trudnością, z jaką przychodzi się zmierzyć wielu firmom, jest przestarzały park maszynowy czy brak środków na inwestycje, w tym kampanie marketingowe.

Pomimo zagrożeń i trudności, małe i średnie przedsiębiorstwa mogą budować swoją konkurencyjność, np. na długoletniej tradycji produkcji, co w połączeniu z kultem rodzinnej receptury i silnej lokalnej marki jest dobrą trampoliną do zwiększenia zasięgu sprzedaży na inne regiony.

Dzięki dynamicznemu rozwojowi rynku spożywczego powstają także nowe obszary warte zagospodarowania.

Przykładem może być intensywnie rozwijająca się kategoria dań gotowych. Aby zagwarantować sukces rynkowy, konieczny jest jednak postęp technologiczny - receptą na sukces jest zatem odpowiednia mieszanka tradycji i nowoczesności.

Poleć
Udostępnij