ASF niestraszny eksportowi wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
04-12-2016,17:45 Aktualizacja: 04-12-2016,17:46
A A A

Eksport polskiej wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku był wyższy niż w analogicznym okresie w 2013 r., czyli przed pojawieniem się w Polsce ASF, czyli afrykańskiego pomoru świń.

Zmieniły się jednak kierunki eksportu. Polska sprzedaje do Niemiec duże ilości tańszego mięsa, zaś do Stanów Zjednoczonych produkty o wysokiej cenie jednostkowej, dzięki temu wartość tego eksportu jest największa - informuje bank BGŻ BNP Paribas.

Bank, powołując się na analizę wstępnych danych Ministerstwa Finansów, informuje, że w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. Polska wyeksportowała 324,5 tys. t nieprzetworzonego mięsa wieprzowego.

asf,  program bioasekuracji, świnie, trzoda chlewna, hodowla świń

Wieś czeka rewolucja? Hodowla świń profesjonalna albo żadna

Ministerstwo rolnictwa chce wprowadzić w życie zmiany, które mogą doprowadzić do likwidacji małych gospodarstw, gdzie trzymane są świnie także na własny użytek. Resort przekonuje, że to jedyny sposób zwalczenia ASF w kraju. Jak...
Oznacza to wzrost o 8 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w 2015 r. oraz o 17,3 proc. w relacji do pierwszych dziewięciu miesięcy 2014 r. Ta wartość jest też wyższa niż w ostatnim roku przed wystąpieniem w Polsce pierwszych przypadków ASF.

W trzech pierwszych kwartałach 2013 r. Polska wyeksportowała bowiem 321,6 tys. t nieprzetworzonej wieprzowiny.

Istotne zmiany następują w kierunkach eksportu.

O ile w pierwszych dziewięciu miesiącach 2013 r. najwięcej wieprzowiny Polska sprzedała do Chin (36,6 tys. t), to w porównywalnym okresie w kolejnych trzech latach najwięcej mięsa wieprzowego eksportowaliśmy do Włoch.

W 2016 r. trafiło tam 43,7 tys. t wieprzowiny, czyli ponad 13 proc. całego eksportu. Na drugim miejscu w latach 2014-2016 plasowały się Niemcy. W 2016 r. na trzecim miejscu znalazł się Hongkong, na czwartym Stany Zjednoczone, a na piątym Czechy.

Poleć
Udostępnij