Glifosat pod lupą. Będą dodatkowe kontrole

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
26-09-2020,10:00 Aktualizacja: 25-09-2020,11:38
A A A

Posłowie zapytali dlaczego ministerstwo nie wprowadziło zakazu stosowania w produkcji rolnej glifosatu i środków chwastobójczych zawierających te substancję oraz kiedy to nastąpi? Resort rolnictwa właśnie odpowiedział.

Przede wszystkim podkreślił, że kwestie dopuszczania do obrotu środków ochrony roślin reguluje unijne rozporządzenie nr 1107/2009. Zgodnie z nim na rynku mogą znaleźć się tylko te pestycydy, które zawierają substancje czynne zatwierdzone przez Komisję Europejską, a które jednocześnie przy prawidłowym stosowaniu zgodnie z ich przeznaczeniem nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka, zwierząt oraz środowiska.

glifosat, środki ochrony roślin, badanie płodów rolnych, gus

Glifosat a żywność. Zobacz oficjalne dane

Glifosat i powstające na jego bazie środki ochrony roślin, zwłaszcza w ostatnich miesiącach, wywoływały burzliwe dyskusje. Ile rocznie sprzedaje się tej substancji czynnej w Polsce? Jakie są wyniki badań żywności w tym kontekście? Takie dane...

"Substancja czynna glifosat jest substancją zatwierdzoną przez Komisję Europejską do stosowania w środkach ochrony roślin, której termin zatwierdzenia został przedłużony do 15 grudnia 2022 r." - podkreślił w odpowiedzi na interpelację wiceminister Jan Białkowski.

Jak przyznał, najczęściej podnoszone przez opinię publiczną zastrzeżenia odnośnie tej substancji czynnej to jej rakotwórczość. Opinia Komitetu ds. Oceny Ryzyka (RAC), czyli ciała naukowego złożonego z ekspertów wyznaczonych przez państwa UE i powołanych przez ECHA (Europejska Agencja Chemiczna), wykluczyła jednak obawy co do działania rakotwórczego.

W związku z tym możliwe jest utrzymanie i wydawanie w krajach Wspólnoty nowych zezwoleń dla środków ochrony roślin zawierających glifosat.

glifosat, glifosat w żywności, Jan Bodnar, Główny Inspektorat Sanitarny

GIS będzie szukał glifosatu w żywności. Tysiące próbek do badania

W 2020 roku przebadanych zostanie ok. 80 tys. próbek żywności. W planach są m.in. dodatkowe badania kasz, płatków i mąki, związane z doniesieniami o obecności glifosatu w produktach zbożowych - poinformował Jan Bodnar, rzecznik...

"Jednocześnie zwracam uwagę, że substancja glifosat podlega ponownej ocenie w celu ewentualnego zatwierdzenia do stosowania w środkach ochrony roślin. Jeżeli ocena wykaże zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt lub środowiska, zostaną podjęte działania mające na celu ograniczenie stosowania lub wycofanie jej z palety środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania na terytorium RP" - podkreślił wiceminister.

Nie zgodził się z twierdzeniem zawartym w interpelacji, że "kilka lat temu Unia Europejska uznała preparat za bardzo szkodliwy dla zdrowia i życia ludzkiego i wprowadziła zakaz jego stosowania, pozostawiając swobodę decyzji krajom". Białkowski zaznaczył bowiem że substancja czynna glifosat nigdy nie była zabroniona do stosowania w środkach ochrony roślin w Unii Europejskiej.

W 2017 r. - zgodnie z planem badania żywności - organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobrały i zbadały próbki żyta/mąki żytniej, gruszek, marchwi, pomarańczy i ryżu na obecność glifosatu. W jednej próbce gruszek stwierdzono przekroczenie wartości dopuszczalnej dla glifosatu.

glifosat, Roundup, herbicydy, środki ochrony roślin, bayer, monsanto, bayer

Zakażą stosowania glifosatu

Z końcem 2023 roku rząd Niemiec wprowadzi zakaz stosowania środka chwastobójczego na bazie glifiosatu, który doprowadził do 18 400 pozwów w sądach USA o wywoływanie raka. Nasi zachodni sąsiedzi postanowili pójść za...

W 2018 r. "prześwietlono" próbki m.in. gruszek, jabłek, pszenicy, ziemniaków, malin, bakłażanów itp. W żadnej nie stwierdzono przekroczeń wartości NDP dla glifosatu.

W ramach systemu AAC (Administrative Assistance and Cooperation) w 2018 r. przesłano natomiast 1 zgłoszenie przekroczenia wartości NDP dla glifosatu w próbce kaszy gryczanej (w tym przypadku ziarno gryki pochodziło z Łotwy, a w Polsce znajdowało się przedsiębiorstwo zajmujące się przetwórstwem i konfekcjonowaniem ww. produktu).

W 2019 r. glifosat był badany m.in. w brzoskwiniach, nektarynkach, gruszkach, grzybach, jabłkach, selerze korzeniowym, pomidorach, kaszach i innych produktach.

Do Krajowego Punktu Kontaktowego systemu RASFF przekazano wówczas 4 zgłoszenia przekroczeń wartości NDP dla glifosatu - jeden przypadek został zgłoszony przez organy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (przekroczenia w 1 próbce gryki), natomiast organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgłosiły 3 przypadki przekroczeń (1 w próbce nektarynek oraz 2 w próbkach jaglanych płatków błyskawicznych pełnoziarnistych).

"Jednocześnie należy podkreślić, że w związku z doniesieniami pewnej organizacji konsumenckiej dostępnymi w internecie, dotyczącymi zawartości glifosatu w produktach zbożowych, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły działania kontrolne i weryfikacyjne w zakładach produkcyjnych przetworów zbożowych zgodnie z ustawowymi kompetencjami. Mając na uwadze powyższe, jak również konieczność podjęcia działań urzędowych, w 2020 r. zaplanowany został pobór dodatkowych nacelowanych próbek żywności, m.in. kasz, płatków i mąki w kierunku badania pestycydów specyficznych dla tych produktów, w tym również glifosatu" - zapowiedział wiceszef resortu rolnictwa.
 

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij