Powiatowy lekarz weterynarii nakazał tam odstrzał 1300 dzików
Powiatowy lekarz weterynarii nakazał odstrzał dzików w powiecie piotrkowskim, który jest uważany za jedno z największych polskich zagłębi produkcji świń.
Odstrzał dzików w powiecie piotrkowskim w województwie łódzkim ma zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa afrykańskiego pomoru świń.
Powiatowy lekarz weterynarii, jak informuje TVP Łódź, nakazał odstrzał dzików w powiecie piotrkowskim, który jest uważany za jedno z największych polskich zagłębi produkcji świń. W ten sposób zlikwidowanych ma zostać około 1300 tych zwierząt.
Polska nie chce budować stałego ogrodzenia na dziki
Dziki są głównym rezerwuarem wirusa afrykańskiego pomoru świń. W związku z tym, że rozpoczął się okres zbioru kukurydzy na kiszonkę, zwierzęta które żerują na polach obsianych tą rośliną, mogą się przemieszczać na większe odległości.
Migracja dzików może spowodować szerzenie się wirusa afrykańskiego pomoru świń.
Powiatowy lekarz weterynarii, jak informuje TVP Łódź, zdecydował więc o wprowadzeniu odstrzału sanitarnego dzików. Ma to zapobiec ewentualnemu roznoszeniu wirusa ASF przez te zwierzęta.
Do końca roku w Piotrkowie Trybunalskim, jak podaje TVP Łódź, ma powstać laboratorium, w którym badane będą próbki krwi pobrane od odstrzelonych dzików.
Po stwierdzeniu ogniska ASF w woj. łódzkim w czerwcu tego roku została tam wyznaczona strefa czerwona, w której znajduje się gmina Czarnocin oraz częściowo gminy Moszczenica i Grabica.
- Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
-
Jak zabezpieczyć stado przed wirusem ASF? Porada od Elanco
-
Polska wciąż wolna od choroby pęcherzykowej świń
-
Na rynku tuczników widać ożywienie
-
Tuczniki na VEZG wkrótce będą droższe?
-
Ceny tuczników wzrosną przez większe spożycie wieprzowiny?
-
Czy Polska może odbudować produkcję prosiąt?
-
Ceny tuczników stabilne w maju. A jak będzie w czerwcu?
-
ASF. Zmiany w strefach nie wszędzie na korzyść hodowców
-
Giełda VEZG 8 maja. Stagnacja się pogłębia
-
Konsumenci oczekują jakości. Co mogą zrobić hodowcy świń?
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?