Żywność ekologiczna to teraz prawdziwy hit. Coraz więcej upraw

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
17-01-2017,13:25 Aktualizacja: 17-01-2017,13:29
A A A

Szacuje się, że rynek żywności ekologicznej w Polsce w 2015 r. osiągnął wartość ok. 800 mln zł, a w 2017 r. ma szansę przekroczyć 1 mld zł.

Powierzchnia ekologiczna użytków rolnych w naszym kraju wynosi około 580 tys. ha. Liczba zarejestrowanych gospodarstw ekologicznych w 2016 r. wyniosła 24 276. Zdecydowanie największa ilość podmiotów działa w województwie małopolskim (1657).

produkcja ekologiczna, rynek produktów ekologicznych, uprawy ekologiczne, unia europejska

Sprzedaż produktów ekologicznych ciągle rośnie. I to sporo

W latach 2004-2014 w Europie dynamicznie rozwijała się sprzedaż produktów ekologicznych, której wartość wzrosła z 11 do 26,2 mld euro. Na rynku krajów Unii Europejskiej poszła natomiast w górę z 10,2 do 23,9 mld euro. W...
Podział procentowy powierzchni użytków rolnych według kategorii upraw wygląda następująco: łąki i pastwiska 35,3 proc., ziemniaki 0,4 proc., rośliny strączkowe na suche nasiona 0,9 proc., zboża 18,6 proc., uprawy sadownicze i jagodowe 8,9 proc., warzywa 1,4 proc., rośliny na paszę 33,7 proc., rośliny przemysłowe 0,5 proc. i pozostałe uprawy 0,3 proc.

Sektor żywności ekologicznej jest to jeden z najdynamiczniej rozwijających się sektorów branży spożywczej, a Polacy wciąż mają niezaspokojony apetyt na żywność ekologiczną.

Produkty tego typu są obecne w diecie polskich konsumentów, poprawia się ich dostępność w delikatesach, sieciach handlowych, powstają sieci sklepów oferujących wyłącznie żywność organiczną. Rośnie świadomość konsumentów na temat tego, czym jest żywność ekologiczna, jakie certyfikaty świadczą o ekologicznym sposobie wytworzenia produktu.

wołowina, produkcja wołowiny, żywność ekologiczna, Jerzy Wierzbicki, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięs

Producenci wołowiny stawiają na ekologię i zrównoważone rolnictwo

Rynek ekożywności wciąż zyskuje na wartości, a konsumenci coraz chętniej wybierają takie produkty. Mięso wołowe z ekoetykietą cieszy się rosnącą popularnością w Chinach, a jest to drugi po USA rynek ekologicznej żywności. - Już ponad 50 proc....
Jednak polscy konsumenci wciąż wydają niewiele na żywność ekologiczną - ok. 4 euro na osobę, w porównaniu do 90-195 euro w krajach Europy Zachodniej.

Branża żywności ekologicznej, mimo że wciąż niewielka, ma stale rosnący poziom. Popyt na ekologiczną żywność rośnie w tempie ok. 20 proc. rocznie. Wychodząc naprzeciw tym trendom organizatorzy targów WorldFood Warsaw (odbędą się w dniach 11-13 kwietnia) postanowili szczególną uwagę poświęcić strefie EcoFood.

Podczas ubiegłorocznej edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw aż 48 proc. zwiedzających targi poszukiwało oferty ekologicznej. Strefa EcoFood wyodrębniona na targach to branża ekologiczna w pigułce.

Udział w niej umożliwia zapoznanie się z ofertą tego sektora, wymianę doświadczeń, pozyskanie nowych partnerów biznesowych, udział w ciekawych panelach i dyskusjach.

rolnictwo ekologiczne, uprawa roli, Unia Europejska, zdrowa żywność, rolnictwo

11 milionów hektarów uprawianych ekologicznie

Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w Unii Europejskiej ziemi rolnej, jest uprawianych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego (biologicznego, organicznego) - wynika z danych za 2015 rok opublikowanych przez unijny urząd...
W ubiegłym roku aż 64 firmy zdecydowały się zaprezentować  swoje produkty w tym sektorze.

- Liczymy, że dzięki wychodzeniu naprzeciw trendom w branży spełnimy oczekiwania naszych krajowych i zagranicznych Wystawców oraz Zwiedzających. Zależy nam na tym, aby WorldFood Warsaw była międzynarodową platformą nawiązywania kontaktów i wymiany doświadczeń branży spożywczej - informuje Agnieszka Szpaderska, manager targów WorldFood Warsaw.

Udogodnieniem dla firm z sektora ekologicznego będzie możliwość wystawienia się w ramach wspólnej powierzchni wystawienniczej. Jest to korzystne zarówno finansowo, jak również pozwala na wspólną identyfikację producentów.

- Już dziś zapraszamy do udziału w targach i panelach tematycznych wszystkich zainteresowanych branżą ekologiczną - zachęca Szpaderska.

Poleć
Udostępnij