Naukowcy SGGW rozpoczynają prace nad innowacyjnymi projektami

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
11-10-2016,17:05 Aktualizacja: 11-10-2016,17:28
A A A

Dwaj młodzi naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dr Marcin Gołębiewski z Wydziału Nauk o Zwierzętach oraz dr inż. Marcin Kurek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji dzięki grantom otrzymanym w ramach VII konkursu programu "Lider" rozpoczęli pracę nad nowymi projektami badawczymi.

Zespół badawczy pod kierownictwem dr Marcina Gołębiewskiego z Zakładu Hodowli Bydła, Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt w składzie: Mateusz Wierzbicki z Zakładu Nanobiotechnoligii Katedry Żywienia i Biotechnologii Zwierząt oraz mgr inż. Agata Wójcik z Zakładu Hodowli Bydła Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt będzie zajmował się projektem pt. "Opracowanie innowacyjnego systemu do profilaktyki i wspomagania leczenia subklinicznych mastitis krów mlecznych na bazie synergistycznego oddziaływania nanocząstek srebra i miedzi".

sggw, wrib, inauguracja roku akademickiego

Na Wydziale Rolnictwa i Biologii SGGW w Warszawie rok akademicki 2016/2017 rozpoczęty

Tezy kluczowe jakie wygłosił Prorektor ds. Nauki prof. dr hab.  Marian Bieniek zawierały konieczność zintensyfikowania wyjazdów stażowych studentów na uczelnie zagraniczne. Wysoki poziom badań naukowych umożliwi terminowe...
Na swój cel, w znalezieniu nowego systemu zapobiegania chorobom krów mlecznych otrzymali  dofinansowania w wysokości 1 200 000 zł - informuje biuro prasowe SGGW.

- Przyczyną mastitis są drobnoustroje. Mogą to być bakterie lub grzyby, które przenoszą się między zwierzętami w stadzie. Gdy dojdzie do zakażenia i rozwinie się stan zapalny, powstaje bolesny obrzęk, który powoduje cierpienie zwierzęcia i straty w produkcji mleka - wyjaśnia kierownik projektu dr Gołębiewski.

Choroba ta jest jednym z najpoważniejszych problemów, jakie dotykają zwierzęta w hodowlach. Niektóre badania wykazują, że 80 proc. krów mlecznych przynajmniej raz w swoim życiu przechodzi mastitis, a u 15 proc. dochodzi do nawrotu.

Naukowcy z Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW chcą wykorzystać grant z NCBR do stworzenia i przetestowania preparatów odkażających opartych na nanocząstkach miedzi i srebra. Preparat taki jest skuteczny już przy stężeniu substancji czynnej 5-50 ppm (części na milion). Znaczną część preparatu mogą więc stanowić środki pielęgnujące, np. lanolina lub emolienty.

Miliony na walkę z rakiem dla naukowca z SGGW

Magdalena Król, prof. nadzw. z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zdobyła grant Europejskiej Rady ds. Badań na walkę z nowotworami. Europejska Rada ds. Badań (European Research Council)...
- Proponujemy też nowatorskie urządzenie pozwalające zanurzać strzyki wymion w płynie odkażającym. Dzięki temu będą one dokładnie oczyszczone przed dojeniem, a po dojeniu ujścia strzyków zostaną zablokowane i w ten sposób zabezpieczone przed drobnoustrojami. Nadmiar płynu będzie ściekał z powrotem do dozownika, co zapobiegnie przedostawaniu się go do środowiska - wyjaśnia dr Marcin Gołębiewski.

Kolejnym naukowcem, którego projekt znalazł dofinansowanie w konkursie jest dr inż. Marcin Kurek z Katedry Techniki Projektowania Żywności rozpoczął swoją pracę nad projektem pt. "Mikrokapsułkowanie jako technika zwiększania aplikacyjności beta-glukanu w przemyśle spożywczym". Wartość tego projektu to 1.116 217,01 zł.

SGGW, studia, rekrutacja na studia, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, uczelnia, rekrutacja 2016

Studia w SGGW. Znamy najbardziej oblegane kierunki

Dietetyka, finanse i rachunkowość, logistyka, weterynaria oraz informatyka to najpopularniejsze w tym roku kierunki studiów w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia...
W skład zespołu badawczego doktora Kurka weszli: mgr inż. Małgorzata Moczkowska, mgr inż. Sabina Karp oraz mgr inż. Adrian Stelmasiak, wszyscy z Katedry Techniki i Projektowania Żywności.

Opracowanie technologii mikrokapsułkowania beta-glukanu pozwoli na zwiększenie jego właściwości technologicznych oraz zwiększy jego aplikacyjność w przemyśle spożywczym.

Zastosowanie innowacyjnej technologii poszerzy ofertę pieczywa i makaronu dostępną na rynku. Dzięki temu piekarnie i zakłady produkujące makaron będą bardziej konkurencyjne. Ma także pozytywny wpływ na zdrowie - zmniejsza ryzyko występowania nadwagi i otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych.

Warto dodać, że w siódmym konkursie w ramach programu "Lider" dofinansowanie otrzymało 35 projektów na łączną kwotę 39.689 595,45 zł.

Poleć
Udostępnij