Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
09-08-2018,12:25 Aktualizacja: 09-08-2018,12:40
A A A

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

Wartość projektu wynosi ponad 100 mln zł, z czego 40 mln zł przekaże Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (MNiSW).

Jan Krzysztof Ardanowski, bezpieczeństwo żywnościowe kraju, rolnictwo, agrobiznes

Bezpieczeństwo żywnościowe niezbędne dla suwerenności Polski

Jeżeli chcemy być krajem suwerennym, musimy mieć zapewnione bezpieczeństwo żywnościowe - mówił w piątek minister rolnictwa Jan Ardanowski na spotkaniu z rolnikami z woj. podkarpackiego. Dlatego, jego zdaniem rolnicy mają szczególną...

Podczas czwartkowej uroczystości podpisania umowy w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin powiedział, że badania realizowane w Innowacyjnym Centrum Nauk Żywieniowych będą ważne dla gospodarki i dla zdrowotności polskiego społeczeństwa.

- Wielką siłą polskiego rolnictwa, polskich produktów jest ich tradycyjny charakter, ale wiemy też, że w obszarze przemysłu rolniczego trwa wyścig technologiczny. W tym wyścigu Polska nie zamierza zostawać z tyłu - podkreślił wicepremier.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski dodał, że w obliczu globalizacji Polska musi "szukać takich wyróżników, które sprawią, że polska żywność będzie się czymś różniła, in plus oczywiście, od prostej i (...) nigdzie za bardzo dochodowej produkcji surowców".

- Chcemy postawić na żywność wysokiej jakości - tę żywność, która nie jest żywnością anonimową, żywnością, która kojarzy się ludziom ze zdrowiem, z kulturą, może z tradycją wytwarzania bądź regionami, które nam się dobrze kojarzą - mówił.

żywność, rolnictwo, agrobiznes, Europejski Komitet Regionów , WPR

Rolnik produkuje żywność, ale kto inny na tym zarabia

W szeregu zaleceń przyjętych 4 lipca odnośnie do dyrektywy w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorstwami w łańcuchu dostaw żywności Europejski Komitet Regionów (KR) stwierdził, że Unia Europejska powinna w...

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ma to być nowoczesny budynek dydaktyczno-laboratoryjny przeznaczony do prowadzenia działalności naukowej w zakresie nauk o żywieniu człowieka oraz powiązanych z nimi działaniami wdrożeniowymi i edukacyjnymi.

Uczelnia zapowiada, że w przyszłości wyposażony będzie w aparaturę laboratoryjną umożliwiającą prowadzenie badań na poziomie światowym.

- Centrum, które powstanie na pewno będzie to centrum na miarę nie tylko Polski, ale i świata - podkreślił podczas czwartkowej uroczystości rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski.

W ramach projektu wybudowany zostanie nowy wielofunkcyjny budynek o powierzchni ok. 7,5 tys. m kw., w którym zlokalizowanych będzie m.in. 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem.

Poleć
Udostępnij