Innowacje przyczyniają się do transformacji systemu żywnościowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
15-11-2020,10:30 Aktualizacja: 15-11-2020,10:33
A A A

Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT Food) poszukuje 100 przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej, którzy dążą ku zdrowszemu i bardziej zrównoważonemu systemowi żywności.

Program jest skierowany do pomysłodawców oraz start-upów aktywnych w obszarze zrównoważonego rolnictwo i akwakultury, prowadzących badania nad rozwojem białka alternatywnego, cyfrowej identyfikacji, rozbudowy systemu żywności o obiegu zamkniętym lub też odżywianiu ukierunkowanym.

grzegorz puda, Regionalna Konferencja FAO dla Europy, systemy żywnościowe, zrównoważone rolnictwo

Polska popiera transformację systemów żywnościowych

Grzegorz Puda, minister rolnictwa uczestniczył w 32. Sesji Regionalnej Konferencji FAO dla Europy. Podczas wystąpienia zadeklarował wolę aktywnego uczestnictwa Polski w dyskusji na temat transformacji systemów żywnościowych. Ministerstwo...
Zainteresowani, będą mieli możliwość wysłuchać wystąpień obecnych przedsiębiorców współpracujących z EIT Food podczas wydarzenia EIT Food Venture Summit, który również przybliży proces aplikacji.

Poszukiwanie przedsiębiorców na kolejny rok następuje po tym jak w 2020 r. EIT Food udzielił ponad 10 mln euro bezpośredniego wsparcia finansowego w ramach programu "Business Creation". Dodatkowo beneficjenci uzyskali ponad 91 mln euro wsparcia zewnętrznego, które przyczyniło się do akceleracji rozwoju przedsiębiorstw - upraszczając testowanie nowych pomysłów oraz umożliwiając współpracę ze specjalistami i partnerami z branży spożywczej.

Wśród wyłonionych, znaleźli się pomysłodawcy z uniwersytetów i ośrodków badawczych, jak również startupy oraz scaleupy dążące ku rozpoznawalności na arenie międzynarodowej. Co więcej, wśród tegorocznych beneficjentów znalazła się również polska firma NapiFeryn BioTech, która opatentowała nowatorską technologię pozyskiwania białek roślinnych z rzepaku.

Podczas tegorocznego, wirtualnego wydarzenie EIT Food Venture Summit, które odbędzie się w dniach 17-18 listopada, inwestorzy oraz przedsiębiorstwa będą mieli możliwość poznać potencjalnych partnerów, oraz możliwości inwestycyjne wśród 130 biorących udział startupów.

system Nutri-Score, etykowanie żywności, strategia Od pola do stołu, Nutrinform Battery

Etykietowanie żywności dzieli kraje UE

Kraje UE są podzielone w sprawie tego, jak powinien wyglądać wspólny systemy oznaczania wartość odżywczej na opakowaniach produktów. Komisja Europejska chce wprowadzenia w Unii Europejskiej obowiązkowego, wspólnego systemu...
Wydarzenie ma na celu przybliżyć realizowane przez EIT Food projekty oraz umożliwić nawiązanie współpracy ze specjalistami z dziedziny technologii rolniczej. Co więcej, podczas dwudniowego eventu wystąpią przedsiębiorstwa obecnie współpracujący z EIT Food, wśród których pojawi się również rodzimy startup NapiFeryn.

- Głównym założeniem EIT Food jest stworzenie środowiska sprzyjającego rozwojowi przedsiębiorczości na terenie Europy. Tylko innowacje mogą dokonać transformacji obecnego systemu żywności i dążyć ku zdrowszemu, bardziej zrównoważonemu mechanizmowi, który zaspokoi potrzeby rosnącej populacji. Dzisiaj apelujemy o inicjatywy ekspertów oraz innowatorów z dziedziny żywności. Zachęcamy do aplikowania każdego, kto ma potencjał akceleracji sektora rolno-spożywczego - mówi Andy Zynga, dyrektor generalny EIT Food.

Przyszli pomysłodawcy oraz startupy skorzystają nie tylko z dofinansowania EIT Food, ale także z mentoringu przedsiębiorców oraz firm-liderów branży rolno-spożywczej, m.in.: Pepsico, Danone, Nestle czy Uniwersytetu w Cambridge.
Zgłoszenia do programu zostaną uruchomione na początku 2021 r., a lista zostanie zamkniętą wiosną przyszłego roku.  Rejestracja na wydarzenie Venture Summit, odbywa się za pośrednictwem strony EIT Food.

Poleć
Udostępnij