Żywność w listopadzie na świecie trochę podrożała

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-12-2016,11:00 Aktualizacja: 10-01-2017,10:24
A A A

W listopadzie indeks światowych cen żywności FAO - międzynarodowej organizacji ds. wyżywienia i rolnictwa - obniżył się wobec cen z października o 0,4 proc. (0,7 pp.) do 171,3 pkt. W skali roku żywność podrożała o 10,4 proc. Najbardziej potaniał cukier, a podrożały oleje.

Według danych FAO notowania żywności rosną od początku roku, jedynie w lipcu i w listopadzie nieznacznie spadły. W listopadzie najbardziej potaniał cukier (8,9 proc.), niższe były ceny zbóż (0,6 proc.) i mięsa (0,2 proc.). Podrożały oleje roślinne (4,5 proc.) oraz produkty mleczarskie (1,9 proc.).

artykuły rolno-spożywcze, eksport artykułów rolno-spożywczych, ministerstwo ronictwa, sprzedaż zagraniczna

Eksporterzy żywności złapali zadyszkę

Po trzech kwartałach bieżącego roku spadł eksport artykułów rolno-spożywczych - informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od stycznia do końca września wartość sprzedaży zagranicznej artykułów rolno-spożywczych wyniosła 17,601...

W sektorze mięsnym obniżyły się ceny wieprzowiny, mięsa owczego oraz drobiowego, podrożała natomiast wołowina. Przyczyną niewielkiego spadku stawek wieprzowiny był niższy popyt importowy Chin, a co za tym idzie ograniczenie unijnego eksportu na ten rynek przy dużej podaży. Do spadku cen mięsa owczego na świecie przyczynił się sezonowy wzrost podaży w Oceanii. Notowania wołowiny wzrosły natomiast z uwagi na ograniczenie produkcji i zwyżkę cen eksportowych w Australii.

Ceny zbóż spadły w listopadzie (po nieznacznym październikowym wzroście) i były o 7,9 proc. niższe niż przed rokiem. Do tendencji zniżkowej przyczyniło się umocnienie wartości dolara amerykańskiego oraz duża podaż ziarna w skali globu. Dobre prognozy zbiorów w Australii i Argentynie miały wpływ na obniżenie notowań pszenicy.

Spadek stawek cukru w listopadzie spowodowany był głównie przez osłabienie się brazylijskiego reala wobec dolara, co sprzyjało wzrostowi eksportu.
produkty rolno-spożywcze, promocja produktów rolno-spożywczych, senat, żywność

Promocja polskiej żywności będzie jeszcze skuteczniejsza

Fundusze promocji mają skuteczniej wspierać marketing rolny i promować polską żywność- zakłada znowelizowana ustawa o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych, którą w czwartek poparł Senat. Senatorowie wnieśli do dokumentu...

Artykuły mleczarskie (pełne mleko w proszku i masło) podrożały ze względu na utrzymujący się popyt ze strony krajów Bliskiego Wschodu, Północnej Afryki oraz Chin. Ponadto zmniejszyły się dostawy tych produktów z Nowej Zelandii.

Przyczyną dużego wzrostu cen olejów był olej palmowy. Ceny tego surowca umocniły się za sprawą m.in. niższej od spodziewanej produkcji w Azji Południowowschodniej oraz dzięki perspektywie dalszego wzmacniania się podaży globalnej. Wzrosły również notowania oleju sojowego na skutek stabilnego popytu ze strony globalnych importerów oraz obniżenia mocy przerobowych w Ameryce Południowej. Do wzrostu cen przyczyniła się też perspektywa zwiększenia zapotrzebowania na oleje roślinne ze strony sektora biodiesla.

Indeks cen żywności FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen: mięsa, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004.

Poleć
Udostępnij