W amerykańskich chłodniach jest rekordowo dużo mięsa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
03-12-2015,15:15 Aktualizacja: 03-12-2015,15:37
A A A

Zapasy mięsa w amerykańskich chłodniach są rekordowo wysokie. To efekt niskich cen - przede wszystkim wołowiny.

Pod koniec października rezerwy tego gatunku mięsa były w Stanach Zjednoczonych o 3 proc. wyższe niż we wrześniu i aż o 34 proc. powyżej stanu sprzed roku - informuje FAMMU/FAPA. Większość zapasów stanowiło mięso bez kości, co wynikało prawdopodobnie z bardzo wysokiego importu latem. Wzrósł także ubój bydła, co wpłynęło na większą produkcję drobiu.

Zapasy w chłodniach zaczną prawdopodobnie stopniowo topnieć ze względu na redukcję dostaw z Australii i Nowej Zelandii, ograniczonych kontyngentami oraz wyższy popyt na wołowinę wśród konsumentów, który będzie jednak tani drób.  

Zapasy tego rodzaju mięsa w amerykańskich chłodniach też ciągle są wysokie. To z kolei wynik wprowadzenia przez wiele krajów zakazu importu produktów z USA z powodu epidemii ptasiej grypy oraz większej produkcji krajowej.

Poleć
Udostępnij