Koreańczycy jedzą coraz więcej importowanej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
15-03-2017,11:40 Aktualizacja: 15-03-2017,12:02
A A A

Mieszkańcy Korei Południowej spożywają coraz więcej wołowiny przywożonej z Australii, USA oraz innych krajów. Mięso pochodzące z krajowej produkcji jest bowiem bardzo drogie i nie jest chętnie kupowane.  

W minionym roku Koreańczycy spożyli 362 tys. ton wołowiny zakupionej za granicą, co stanowiło 62,3 proc. całej konsumpcji. Najwięcej zjedzonego mięsa sprowadzono z Australii (49 proc. - 177 tys. ton), Stanów Zjednoczonych (42 proc. - 152 tys. ton) oraz Nowej Zelandii (6 proc. - 22 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.  

Spożycie krajowej wołowiny (tzw. hanwoo) wyniosło natomiast zaledwie 219 tys. ton (37,7 proc.). Tym samym po raz pierwszy od 2003 r. samowystarczalność Korei Południowej w ten gatunek mięsa spadła poniżej 40 proc.

To przede wszystkim wynik wysokich cen rodzimego mięsa. Krajowa wołowina zaczęła drożeć od końca 2015 r. z powodu malejącego pogłowia bydła. Ceny detaliczne amerykańskiego mięsa są obecnie prawie dwukrotnie niższe od oferty rodzimych producentów.

Poleć
Udostępnij