Ceny żywności spadły. Ale wciąż drożeją wszystkie gatunki mięs

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
19-08-2016,13:55 Aktualizacja: 19-08-2016,14:32
A A A

Indeks światowych cen żywności FAO wyniósł w lipcu 161,9 pkt. i przez miesiąc spadł o 0,8 proc. (1,3 pp.), zaś w skali roku obniżył swoją wartość o 1,4 proc.

Stawki za żywność poleciały w dół po pięciu kolejnych miesiącach zwyżek. W lipcu potaniały zboża (5,6 proc.) i oleje roślinne (2,8 proc.), co zrekompensowało wzrost notowań artykułów mleczarskich (3,2 proc.), mięsa (1,3 proc.) i cukru (1 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

żywność, żywność dla potrzebujących, Federacja Polskich Banków Żywności, Polski Komitet Pomocy Społecznej, Caritas Polsk

Żywność na pewno trafi do potrzebujących

Agencja Rynku Rolnego uczestniczy w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. W podprogramie na bieżący rok rozpoczęły się dostawy artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich. Do punktów...

Eksperci zauważają, że już czwarty miesiąc z rzędu podrożały wszystkie produkty mięsne objęte indeksem, a zwłaszcza wieprzowina, co wynika z ograniczonej podaż przy zwiększonym zapotrzebowaniu. W UE spadła liczebność świń na ubój, co w połączeniu z niższą wagą ubojową powoduje zmniejszenie produkcji.

Ceny wołowiny i mięsa owczego wzrosły ze względu na spadek podaży w Oceanii, spowodowany odbudową stada. Globalny popyt na mięso pozostaje wysoki, przede wszystkim w Chinach i innych krajach azjatyckich, które stale zwiększają import. Stawki za mięso na świecie są jednak wciąż o 7,4 proc. niższe niż przed rokiem.

Lipcowy spadek cen zbóż był związany z prognozami wysokich zbiorów na świecie, na co wpływ miała sprzyjająca pogoda w regionach największych upraw.

Poleć
Udostępnij