Żywność warta miliardy euro trafia na śmietnik. Polska w niechlubnej czołówce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Newseria Biznes, (em) | redakcja@agropolska.pl
30-07-2018,13:05 Aktualizacja: 31-07-2018,7:43
A A A

W Polsce każdego roku marnuje się około 9 mln ton jedzenia wartego ok. 14 mld euro. Na śmietnik trafiają najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa, owoce i jogurty. Przeterminowane produkty i ich późniejsza utylizacja to również problem sprzedawców, którzy notują przez to straty finansowe.

Co roku w Europie marnuje się około 88 mln ton żywności, a straty z tego tytułu sięgają ok. 143 mld euro. Do marnowania jedzenia przyznaje się średnio co trzeci Polak.

rolnictwo ekologiczne, żywność ekologiczna, standardy żywności ekologicznej, Jerzy Szymona

Zatrute standardy żywności ekologicznej

Rada do spraw Rolnictwa Ekologicznego działająca przy ministerstwie rolnictwa chce wprowadzić graniczny poziom zanieczyszczenia produktów ekologicznych substancjami niedopuszczonymi, czyli nawozami sztucznymi, pestycydami i organizmami...

- ONZ szacuje, że ponad 30 proc. jedzenia jest marnowane. Polska ze swoimi 9 mln ton zajmuje niechlubne piąte miejsce w Europie. W przeliczeniu na osobę daje to 250 kg. To tak jakby każdy z nas codziennie, idąc do pracy czy szkoły, wyrzucał kilogram żywności do śmieci. Jako społeczeństwu żyje nam się lepiej, a żywność jest stosunkowo tania. To skłania konsumentów do nadmiernych zakupów, a sklepy detaliczne do nadmiernego zamawiania, tak żeby zaspokoić potrzeby klientów - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Katarzyna Białkowska, dyrektor finansowy INEOGroup.

Jak podkreśla, największe wyzwania związane z marnowaniem żywności to utrzymujące się na wysokim poziomie ubóstwo i liczba osób, których nie stać na produkty żywnościowe. Według danych ONZ na świecie jest już ponad 815 mln osób, które cierpią z powodu głodu i od 2016 roku ich przybywa.

Sama produkcja żywności - zwłaszcza zwierzęca - nie jest obojętna dla środowiska. Rolnictwo, głównie hodowlę bydła, uważa się za jedną z głównych przyczyn emisji gazów cieplarnianych, które przyczyniają się do globalnego ocieplenia klimatu. Według różnych szacunków odpowiada za kilkanaście procent całkowitej emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.

[WIDEO] Mówi Katarzyna Białkowska, dyrektor finansowy INEOGroup, Witold Miśniakiewicz, prezes zarządu INEOGroup oraz Krzysztof Łukaszek, wiceprezes zarządu INEOGroup


żywność, zdrowie, dieta, Europejski Komitet Regionów, UE

Będzie obowiązkowy system kodowanych kolorem oznakowań żywności?

Unijne zgromadzenie przedstawicieli samorządów lokalnych i regionalnych wyraża obawy o brak wiarygodnych informacji dla uczniów i innych konsumentów i sugeruje, jak naprawić tę sytuację. Ile sera jest w serze? Czy wiemy co...

- Dodatkowo zużywa się przy tym gigantyczne ilości wody pitnej, niewspółmierne do produkowanych ilości. Każdemu z nas powinno zależeć na racjonalnym gospodarowaniu jedzeniem. Obecnie przepisy prawa nie stanowią bariery w dystrybuowaniu nadwyżek żywności. Jednakże ciągle brakuje systemowego i technologicznego wsparcia sklepów detalicznych czy konsumentów - mówi ekspertka.

W procesie sprzedaży marnowanie żywności może być spowodowane zamawianiem niewłaściwych produktów, czy zbyt dużą ich liczbą, a następnie gromadzeniem w magazynach. W walce z tym problemem może pomóc technologia.

Specjalizująca się w dostarczaniu oprogramowania dla biznesu spółka INEOGroup zaprojektowała system informatyczny, który ułatwia sprzedawcom proces zamawiania towaru i optymalizuje go tak, żeby uniknąć nadwyżek i marnotrawstwa.

Mogą z niego korzystać zarówno duże sieci, jak i mali handlowcy. System iXpos, umożliwiający optymalizację procesów sprzedażowych, może być wykorzystywany w tradycyjnym handlu i kanałach e-commerce oraz m-commerce.

żywność, rolnictwo, agrobiznes, Europejski Komitet Regionów , WPR

Rolnik produkuje żywność, ale kto inny na tym zarabia

W szeregu zaleceń przyjętych 4 lipca odnośnie do dyrektywy w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorstwami w łańcuchu dostaw żywności Europejski Komitet Regionów (KR) stwierdził, że Unia Europejska powinna w...

- iXpos pomaga zatowarować sklep, sugerując zamawianie produktów o dobrej rotacji. W odpowiednim momencie wskazuje te o krótkim terminie przydatności, żeby zgłosić je do banków żywności. Tym samym sprzedawca, używając programu iXpos, będzie w pełni wspierać działania zmniejszające marnowanie żywności - mówi Witold Miśniakiewicz, prezes zarządu INEOGroup.

iXpos łączy procesy back-office (dostawy, inwentaryzacje, zatowarowanie, rozrachunki i raportowanie) z programem kasowym, wyposażonym w moduły promocyjne i lojalizacyjne.

- Wpływa to na ograniczenie strat, a tym samym oszczędza pieniądze właścicieli sklepów, i to z dwóch stron - ogranicza wydatki na towary, które i tak się nie sprzedadzą, równocześnie zmniejszając koszty utylizacji produktów przeterminowanych - dodaje Krzysztof Łukaszek, wiceprezes zarządu.

Jak podkreśla, system może być stosowany zarówno w małych sklepach, jak i w sieciach złożonych z kilkunastu placówek.
 

Poleć
Udostępnij