Żywność prosto z gospodarstwa. Co trzeba wiedzieć?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-09-2020,14:25 Aktualizacja: 24-09-2020,14:29
A A A

Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? Można się tego dowiedzieć z broszury przygotowanej przez resort rolnictwa, która ma ułatwić rolnikom funkcjonowanie na rynku.

Do niedawna nie było możliwości sprzedaży produktów z własnego gospodarstwa. Teraz się wiele pod tym względem zmieniło.  

eksport produktów rolno-spożywczych, pandemia koronawirusa, produkcja żywności, kowr, Marcin Wroński

Koronawirus szaleje, a eksport produktów rolno-spożywczych rośnie

W ciągu pierwszych 7 miesięcy roku Polska sprzedała zagranicę żywność o wartości 19,2 mld euro - kwotę o 6,4 proc. wyższą niż przed rokiem. Nasze produkty trafiają przede wszystkim do krajów UE - poinformował KOWR. - Wartość wyeksportowanych...

"Rolniczy handel detaliczny, sprzedaż bezpośrednia, produkcja marginalna, ograniczona i lokalna, rzeźnie rolnicze, a ostatnio także polski ebazarek, to realne możliwości rozwoju gospodarstw, uzyskiwania dodatkowych dochodów i wzmocnienia gospodarczej aktywności rolników. To także przełamanie monopolu rzeszy pośredników w skupie, przetwórstwie i handlu. Jednocześnie jest to element powrotu do tradycyjnych więzi pomiędzy rolnikiem, a konsumentem" - napisał minister Jan Krzysztof Ardanowski we wstępie do broszury.

W publikacji zebrane są wszystkie niezbędne informacje o możliwościach aktywnego funkcjonowania na rynku przez sprzedaż produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie. Są tu także informacje o gwarancjach bezpieczeństwa konsumentów, a także o Kodeksie Etyki Żywnościowej.

Broszura pt. "Żywność prosto z gospodarstwa - źródłem dochodu rolników" dostępna jest tutaj. Zamieszczona także będzie na stronach ośrodków doradztwa rolniczego oraz przekazana do szkół rolniczych nadzorowanych przez ministra rolnictwa.
 

Poleć
Udostępnij