Zakończyło się tworzenie Krajowej Grupy Spożywczej. Będzie stabilniej na rynkach?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-09-2019,9:25 Aktualizacja: 16-09-2019,9:30
A A A

- Zakończono tworzenie Krajowej Grupy Spożywczej, która zostanie dokapitalizowana przez Skarb Państwa. Jej trzonem ma być Krajowa Spółka Cukrowa Polski Cukier - ogłosił Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.

- Ta perła wśród przedsiębiorstw rolnych (...) radzi sobie dobrze. Jest znakomitym przykładem, że państwowe w porozumieniu z rolnikami, z pracownikami nie musi być synonimem dziadostwa, złego zarządzania, złodziejstwa i bezradności - mówił.

dożynki prezydenckie, spała, andrzej duda, janusz wojciechowski

Prezydent dziękuje rolnikom: za żywność i obronę ziemi

- Zapewniacie nam jeden z najważniejszych segmentów bezpieczeństwa: bezpieczeństwo żywnościowe - podkreślił, zwracając się do rolników, Andrzej Duda podczas Dożynek Prezydenckich w Spale. Podczas spalskich dożynek prezydent już po raz...

Poinformował, że spółka zostanie dokapitalizowana przez Skarb Państwa, co - jak wyjaśnił - zostało uzgodnione z rolnikami, akcjonariuszami, pracownikami i władzami spółki.

- Zostaną jej powierzone te zakłady, które będą niezbędne do odpowiedniej realizacji stabilizowania rynków. Spółka będzie naszym holdingiem narodowym. Jestem przekonany, że tak jak Krajowa Spółka jest tą perłą, to wzmocniona o podmioty, które będą jej przekazane będzie diademem pereł, które pozwolą państwu również skutecznie ustabilizować rynki rolne - zapowiedział.

Utworzenie Krajowej Grupy Spożywczej - narodowego holdingu, którego zadaniem ma być stabilizacja, promocja i regulacja rynku rolno-spożywczego - zostało zapowiedziane w 2018 roku przez premiera Mateusza Morawieckiego i Ardanowskiego.

Według wcześniejszych deklaracji szefa resortu rolnictwa, grupa ma być strukturą efektywną ekonomicznie, działającą w zgodzie z mechanizmami unijnymi i podejmującą działania w przypadku drastycznych spadków cen, stabilizująca rynki, a także działającą w kierunku rozszerzania eksportu i promocji, przyczyniającą się do przekierowywania produkcji w kierunku innowacyjności.

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. jest największym w Polsce i ósmym co do wielkości producentem cukru w Europie. W skład koncernu wchodzi siedem cukrowni zlokalizowanych na terenie pięciu województw oraz zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego "Polskie Przetwory" z siedzibą we Włocławku.

Budowana przez lata Grupa Kapitałowa Krajowej Spółki Cukrowej S.A. działa dzisiaj w pięciu sektorach rynku rolno-spożywczego. Podstawowym pozostaje przemysł cukrowniczy. Cztery kolejne to przemysł cukierniczy, przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego, przemysł zbożowo-młynarski oraz przemysł ziemniaczany.
 

Poleć
Udostępnij