W Skierniewicach wyhodowano już ponad 200 nowych odmian roślin

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-11-2016,10:35 Aktualizacja: 04-11-2016,11:09
A A A

Ponad 200 odmian roślin sadowniczych i warzywnych wyhodowano w Instytucie Ogrodnictwa (INHORT) w Skierniewicach. Ok. 7 proc odmian jabłoni w polskich sadach, 40-50 proc. kapusty, cebuli i papryki oraz ponad 70 proc. maliny to odmiany wyhodowane w Instytucie.

Niedawno wyhodowano tu także nową odmianę jabłoni, którą - jak powiedziała dyrektor instytutu prof. Małgorzata Korbin - trochę prowokacyjnie i z wielką nadzieją na powrót polskich jabłek na rynek wschodni, nazwano Putinka.

instytut_ogrodnictwa

Narodowe Centrum Ogrodnictwa powstanie w Skierniewicach

Premier Ewa Kopacz uważa, że na bazie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach powinno powstać Narodowe Centrum Ogrodnictwa w tym mieście. Niech Polska ma swoją wizytówkę, jeśli chodzi o zdrową żywność, o ogrodnictwo - mówiła szefowa...

Jabłka mają jasnoczerwony kolor, są słodkie, kruche i dość soczyste. Rozpoczęły się już pierwsze, laboratoryjne testy konsumenckie jabłek tej odmiany oraz analizy jej wartości produkcyjnej i rynkowej.

W instytucie, który obchodzi w tym roku 65-lecie rozpoczęcia działalności badawczej wyhodowano dotąd ponad 200 odmian roślin sadowniczych i warzywnych, spośród których wiele znalazło swoje trwałe miejsce na rynku krajowym i światowym.

Według danych IO, ok. 7 proc odmian jabłoni w polskich sadach, 40-50 proc. kapusty, cebuli i papryki oraz ponad 70 proc. maliny to odmiany wyhodowane w Instytucie. Wśród nowych odmian hodowli Instytutu wyróżniają się m. in. jabłonie Ligol i Ligolina, porzeczki Tihope i Polares, ogórki Edyp, Zefit i Ikar oraz maliny Polonez, Poemat i Przehyba.

Prof. Korbin podkreśla, że instytut działa w oparciu o wieloletnią tradycję, wspieraną obecnie nowatorskimi kierunkami w pracach badawczych i stosowanych technologiach. -  Proces hodowlany rozpoczyna się od klasycznego zapylania wytypowanych roślin rodzicielskich. Uzyskane potomstwo poddaje się ocenie w warunkach polowych, co w przypadku jabłoni trwa od kilku do kilkunastu lat, a także ocenie laboratoryjnej przy użyciu nowoczesnych metod molekularnych - dodaje.
żywność, owoce, warzywa, bezpieczeństwo żywności, psor

Konsumenci są przekonani, że kupują bezpieczne dla zdrowia owoce i warzywa

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało wyniki konsumenckiego badania "Żywność w Polsce", które miało odpowiedzieć na pytanie, czy sprzedawane w Polsce warzywa i owoce są bezpieczne dla zdrowia.   Okazało się, że aż...

Taki system pozwala na przyspieszenie etapu wytypowania siewek potomnych, uznanych za najwartościowsze pod względem barwy skórki owocu, jego walorów smakowych, zawartości substancji prozdrowotnych, odporności na choroby i szkodniki oraz innych cech rynkowych.

- Obecnie nie musimy latami czekać na wyniki długotrwałej i kosztowej oceny polowej, bowiem w wielu przypadkach już na etapie małych siewek można stwierdzić, która z roślin potomnych zawiera geny warunkujące cechy pożądane przez producentów i konsumentów - dodała szefowa IO.

Przyznała, że zapotrzebowanie na nowe odmiany owoców i warzyw jest wciąż bardzo duże. Gusta konsumentów są bowiem bardzo zróżnicowane i dotyczy to nie tylko różnic między konsumentami z poszczególnych krajów czy kontynentów, ale widoczne są także różnice pokoleniowe.

- Nasze ankiety wykazały, że dzieci i młodzież na ogół preferują owoce soczyste, twarde, lekko kwaśne, podczas gdy starsze osoby częściej wybierają owoce słodkie i kruche, które są łatwiejsze do spożycia - oceniła.

Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale mniej zdrowe

Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale kosztem ich wartości odżywczych, twierdzą naukowcy. Specjaliści wskazują, że choć słodszy smak zachęca do większego ich spożycia, związki odpowiadające za gorzki smak mają również ważne właściwości...

Dochodzą do tego jeszcze względy fizjologiczne, bowiem na każdym etapie rozwoju organizm ma inne zapotrzebowanie na związki zawarte w pokarmie. - I tu wchodzimy w etap przetwarzania produktów i opracowania technologii, które pozwalają łączyć wartościowe substancje zawarte w owocach i warzywach różnych gatunków - podkreśliła prof. Korbin.

Dużym zainteresowaniem cieszą się innowacyjne produkty spożywcze z owoców i warzyw opracowane w Instytucie, w tym soki mętne o wysokich wartościach prozdrowotnych czy chipsy z owoców i warzyw.

- Dla naszego zróżnicowanego wiekowo społeczeństwa opracowujemy obecnie soki mieszane, różniące się zawartością naturalnych substancji prozdrowotnych, które mają charakter tzw. żywności funkcjonalnej. Przykład stanowią zagęszczone soki jabłkowe z dodatkiem ułatwiającego trawienie, skoncentrowanego błonnika, pochodzącego z owoców i warzyw innych gatunków - zaznaczyła.

W Instytucie trwają prace nad wytwarzaniem nowych odmian owoców i warzyw, m.in. odmian maliny, porzeczki, roślin kapustnych, ogórka, które dają duże, wysokiej jakości plony.

Poleć
Udostępnij