Trzeba walczyć o utrzymanie produkcji buraków cukrowych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Marcin Szywała PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-06-2019,9:50 Aktualizacja: 28-06-2019,9:56
A A A

O potrzebie utrzymania produkcji buraków cukrowych i poszukiwaniu innego sposobu ich wykorzystania - mówił podczas spotkania Krajowej Spółki Cukrowej minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Szef resortu uczestniczył w spotkaniu XVII Dnia Pola 2019 KSC w miejscowości Stare Pole koło Malborka (Pomorskie). - Na światowych rynkach widać wyraźną dominację cukru z trzciny cukrowej, dużo tańszego w produkcji - mówił Ardanowski.

chwościk buraka, liść buraka

Chwościk buraka - nie spóźnić się z zabiegiem

Jednym z głównych czynników decydujących o skuteczności ochrony buraka cukrowego jest właściwy termin oprysku. Rolnik może opierać się na własnych obserwacjach, wspomagać się pomocą doradców agrotechnicznych z cukrowni oraz...

Dodał, że zagrożeniem dla produkcji cukru z buraków cukrowych w Europie jest gwałtowny spadek cen na rynkach światowych, a także umowa z grupą Mercosur - zrzeszającą kilka krajów Ameryki Południowej, która przewiduje m.in. otwarcie europejskiego rynku na surowiec z tamtego obszaru w zamian za otwarcie tamtejszych rynków na europejskie wyroby przemysłowe i techniczne.

Minister powiedział, że trzeba walczyć o to, by utrzymać krajową produkcję buraków cukrowych, przede wszystkim na cukier konsumpcyjny, ale również szukać możliwości, jak ewentualnie produkcję buraków wykorzystać do innych, np. energetycznych celów.

- To jest sprawa szalenie ważna i trzeba prowadzić nad tym badania - dodał.

Zwrócił uwagę, że spadek zapotrzebowania na cukier na światowych rynkach może wymusić przesuwanie produkcji nie tylko na cele konsumpcyjne, ale również w kierunku np. energetycznym. - To jest wszystko przed nami - dodał.

Jak ocenił, wyniki dotychczasowych badań są obiecujące. Dodał, że Krajowa Spółka Cukrowa jest bardzo dobrze zarządzania i może być w przyszłości liderem technologii energetycznego wykorzystania buraków cukrowych.
 

Poleć
Udostępnij