Lubelszczyzna chmielem stoi

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
17-09-2015,12:20 Aktualizacja: 17-09-2015,13:01
A A A

Chmiel krasnostawski został zarejestrowany na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. To już 153. wpis z województwa lubelskiego, które jest pod tym względem trzecie w kraju.

Lubelszczyzna jest chmielowym zagłębiem na mapie Polski. Jak podaje tamtejszy urząd marszałkowski, na powierzchni 1,5 tys. hektarów plantatorzy produkują ok. 2,3 tys. ton chmielu rocznie, czyli 87 proc. krajowych zbiorów.

Plantatorzy chmielu liczą rekordowe straty. Wszystko przez suszę

Województwo lubelskie jest jednym z najbardziej poszkodowanych przez suszę regionów w kraju. Obok producentów owoców i warzyw, gigantyczne straty liczą również plantatorzy chmielu. Szacuje się, że plony chmielu...

Chmiel krasnostawski trafił na Listę Produktów Tradycyjnych. "Dlaczego krasnostawski? Ponieważ właśnie okolice Krasnegostawu znane są z wysoce sprzyjających warunków klimatycznych pod uprawę chmielu, która - co ważne - jest prowadzona metodami tradycyjnymi, a więc bez stosowania dużych ilości oprysków i nawozów. Tutaj też, w szkole rolniczej w Krasnymstawie w latach 20. XX w., otwarto pierwszą w kraju klasę kształcącą chmielarzy" - informują urzędnicy marszałka.

Chmiel krasnostawski to roślina pnąca z rodziny konopiowatych. Ma pędy wijące się na wysokość 4-6 metrów. Chmiel wykorzystuje się nie tylko do produkcji piwa, ale także leków, kosmetyków i likierów.

Dużo mniej znane są jego właściwości kulinarne (przede wszystkim młode pędy), lecznicze (napar z chmielu zwyczajnego może pozytywnie wpływać na nadpobudliwość, a także wspomagać zasypianie), a także kosmetyczne (stosowany do opóźnienia procesu starzenia się skóry).

Poleć
Udostępnij