Unia podnosi kwalifikacje rolników. Rusza specjalny program

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-02-2017,12:00 Aktualizacja: 07-02-2017,12:20
A A A

Bezpośrednia sprzedaż żywności przez rolników jest coraz popularniejsza w Polsce, ale też w innych krajach europejskich, dlatego UE finansuje specjalny program, który ma m.in. pomóc podnieść kwalifikacje marketingowe rolników.

Celem programu "Creating Entrepreneurs in Food (CEF)" jest budowa modelu rozwoju innowacji w sektorze żywności i aktywizacja przedsiębiorczości na obszarach wiejskich UE, w tym w Polsce. Jest on finansowany z unijnych środków, a jego budżet wynosi 220 tys. euro.

krzysztof jurgiel, ministerstwo rolnictwa, wspólna polityka rolna, wpr, Rada Dialogu Społecznego

Ruszyły konsultacje w sprawie przyszłości WPR. Zabierz głos

Phil Hogan, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich otworzył konsultacje (potrwają do 2 maja) społeczne na temat przyszłości wspólnej polityki rolnej (WPR) - poinformował resort rolnictwa. Krzysztof Jurgiel, minister...

CEF realizuje konsorcjum, w skład którego weszło Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (Polska) oraz Galway - Mayo Institute of Technology (Irlandia), University of Bedfordshire (Wielka Brytania) oraz Europejska Rada Młodych Rolników (CEJA).

Chodzi o stworzenie programu szkoleń, które pomogą rolnikom w uruchomieniu sprzedaży bezpośredniej przez przekazanie wiedzy m.in. ws. promocji własnych produktów. Jak powiedział Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego program powstał z inicjatywy rolników irlandzkich, którzy są zainteresowani rozwojem sprzedaży bezpośredniej.

Dodał, że w Polsce rośnie popularność sprzedaży bezpośredniej żywności przez rolników. Przypomniał, że niedawno uchwalono ustawy o ułatwieniu sprzedaży żywności przez rolników, (tzw. rolniczy handel detaliczny czy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolno-spożywczymi).

Poleć
Udostępnij