Rolnicy ekologiczni z Kujaw i Pomorza na targach w Niemczech

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
14-02-2016,16:50 Aktualizacja: 04-04-2016,9:33
A A A

Województwo kujawsko-pomorskie było świetnie widoczne podczas XXVII edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach, które w dniach 10-13 lutego odbywały się w Norymberdze.

Norymberskie targi to jedna z największych imprez targowych poświęconych certyfikowanym produktom ekologicznym. Kujawsko-pomorskie w Niemczech promowało się jako atrakcyjny turystycznie region, w którym produkuje się organiczną żywność najwyższej jakości.

targi, kujawsko-pomorskie, żywność, Niemcy, Berlin, promocja, Zielony Tydzień

Kujawsko-pomorskie promuje regionalne przysmaki w Berlinie

Tradycyjnie, już po raz 23., województwo kujawsko-pomorskie bierze udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Zielony Tydzień w Berlinie. To już 81. edycja tych największych światowych targów żywności, rolnictwa i...
Biofach to ważne europejskie wydarzenie – w ubiegłorocznej edycji targów swoją ofertę przedstawiło ponad 2 tysiące wystawców, a liczba odwiedzających, w większości specjalistów z całego świata, przekroczyła 44 tysiące.

W Norymberdze region reprezentowali rolnicy i przetwórcy zrzeszeni w Kujawsko-Pomorskim Stowarzyszeniu Producentów Ekologicznych Ekołan oraz przedstawiciele organizacji i instytucji zaangażowanych w rozwój rolnictwa ekologicznego.

Wojewódzkie stoisko było częścią polskiej ekspozycji zorganizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

– Obecność na targach producentów z naszego województwa jest szczególnie uzasadniona. To właśnie w naszym regionie przed ponad 20 laty powstały pierwsze w Polsce rolnicze gospodarstwa ekologiczne. Obecnie mamy 401 tego typu gospodarstw oraz 18 ekologicznych wytwórni żywności – tłumaczy Beata Krzemińska, rzeczniczka prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

ekożywność, żywność ekologiczna, Certyfikowane produkty spożywcze

Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej

Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 roku powinniśmy wydać na takei towary ponad miliard złotych. Wydatki na ekożywność rosną, ponieważ zwiększa się jej dostępność. W 2016 roku sprzedaż żywności ekologicznej może zwiększyć...
W programie wizyty znalazło się również seminarium na temat organizacji systemu rolnictwa ekologicznego i certyfikacji produktów ekologicznych u naszych zachodnich sąsiadów.

Niemcy przedstawili funkcjonowanie spółdzielni rolniczej zrzeszającej 75 gospodarstw prowadzących działalność według zasad biodynamicznych. Mówiono między innymi o tym jak jest zorganizowany jest podział obowiązków i dochodów, a także marketing oraz dystrybucja.

W programie seminarium przewidziano również prezentację jednej z firm certyfikujących produkcję ekologiczną, dotyczącą zasady przyznawania certyfikatów jakości.

Udział w targach, z którym łączyła się wizyta studialna w Niemczech czterdziestoosobowej grupy producentów rolnych i spożywczych, został częściowo sfinansowany ze środków pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

Poleć
Udostępnij