Nowe oznaczenie geograficzne z Polski - miód z Beskidu Wyspowego
Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii "Dobra" i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie polskiego produktu regionalnego "Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" do rejestru chronionych nazw w UE.
Chronione produkty są znacznie więcej warte od innych
"Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" to miód ze spadzi jodłowej, pochodzącej z lasów górskich Beskidu Wyspowego na południu Polski.
Miód jest koloru ciemnozielonego lub brązowego, ma intensywny aromat i specyficzny zapach, przypominający żywicę.
Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii "Dobra" i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.
Ta nowa chroniona nazwa pochodzenia dołącza do już ponad 1480 chronionych produktów rolnych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Minister Siekierski przekonuje: zmiany w Zielonym Ładzie odpowiadają oczekiwaniom rolników
-
MRiRW: w przyszłym tygodniu spotkania grup roboczych ws. suszy i hodowli zwierząt
-
Ciągnik roztrzaskany na przejeździe kolejowym. Traktorzysta wjechał wprost pod pociąg
-
Jest porozumienie ws. transportu do Morskiego Oka. Będą testy busa elektrycznego, ale konie zostają
-
Senior zginął pod ciągnikiem. Wypadł z maszyny po wjechaniu do zbiornika wodnego
-
Straszny wypadek podczas zwożenia balotów. Traktorzysta zmarł w szpitalu
-
Jurgiel: nie otrzymałem żadnego postanowienia o zawieszeniu w prawach członka PiS
-
W czwartek odnotowano 147 pożarów lasów. Ściółka sosnowa ma wilgotność poniżej 10 proc.
-
Analitycy: przeceny na stacjach paliw powinny przyśpieszyć w najbliższych dniach
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?