Żywność najtańsza od 5 lat. Ale w kwietniu podrożało mięso

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-05-2015,10:40 Aktualizacja: 13-05-2015,11:12
A A A

W kwietniu indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 171 pkt. i przez miesiąc spadł o kolejne o 1,2 proc. (2,1 pp.). Przez rok poleciał w dół aż o 19,2 proc. (40,5 pp.).

FAMMU/FAPA informuje, że indeks spada systematycznie od kwietnia 2014 r. z powodu wysokiej podaży na świecie większości towarów wchodzących w jego skład. Żywność tak tania nie była od... czerwca 2010 r. W kwietniu aż o 67 proc. potaniały artykuły mleczarskie. Tańszy był również cukier (1,3 proc.), zboża (1,3 proc.) oraz oleje roślinne (1 proc.).

W minionym miesiącu podrożało natomiast mięso (1,7 proc. - 3 pp.). To pierwszy taki przypadek od sierpnia 2014 r. Na wzrost stawek wpłynęła przede wszystkim zwyżka notowań wołowiny i mięsa owczego w Oceanii, gdzie proces odbudowy stad ogranicza możliwości eksportowe.

Rosły też ceny wieprzowiny, a spadały drobiu. Najważniejszym czynnikiem wpływającym obecnie na sektor mięsny jest wyższe zapotrzebowanie importowe ze strony Chin, Japonii, USA i Wietnamu.

Poleć
Udostępnij