Polska światowym liderem w eksporcie pieczarek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
02-02-2018,13:25 Aktualizacja: 02-02-2018,13:45
A A A

Polska jest największym eksporterem pieczarek (i to doskonałej jakości) na świecie. Wzrostem produkcji w naszym kraju mocno zaniepokojona jest Holandia, która w wielu krajach nie wytrzymuje konkurencji i traci odbiorców.

- Holandia jest bardzo dużym producentem pieczarek. Zajęła niszę i produkuje pieczarkę przetworzoną, ze względu na niższe koszty wytwórczości, które są związane z kombajnowym zbiorem. My jesteśmy natomiast hegemonem jeśli chodzi o świeżą pieczarkę. W Polsce jest zbór ręczny, znacznie droższy i tej kategorii jesteśmy bezkonkurencyjni - mówi  Tomasz Smoleński z IERiGŻ w rozmowie z Polskim Radiem.

trufle białe, Włochy, rekorodowe ceny trufli, giełda w Albie, pieniądze

Płacą ponad 25 tysięcy złotych za kilogram grzybów

Białe trufle osiągnęły we Włoszech rekordową cenę 6 tysięcy euro (ponad 25 tysięcy złotych) za kilogram. Dane te pochodzą z giełdy w Albie na północy, która wyznacza ceny na krajowym rynku. Powodem znacznego ich wzrostu są pogodowe...

Pieczarki uprawia się przede wszystkim w Wielkopolsce. - Produkcja odbywa się również na wschodzie kraju, ale jednak najwyższa kultura wytwórczości zlokalizowana jest na ścianie w Wielkopolsce oraz w centralnej Polsce  Mamy wielopokoleniową tradycję w uprawie i dobre kanały dystrybucji. Stworzyliśmy też bardzo dobry rynek zbytu, który teraz procentuje - dodaje ekspert.

- Produkcja pieczarek nie jest ewidencjonowana w statystykach Głównego Urzędu Statystycznego. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przygotowuje wielkościowe szacunki, które mówią, że zbiór w ostatnich latach kształtował się powyżej 300 tys. ton. Świeżej pieczarki eksportujemy ponad 200 tys. ton, do tego dochodzi 30-40 tys. ton konserwowej i mrożonej. Zatem na rynek krajowy trafia około 50-60 tys. ton - wyjaśnia Smoleński

Pieczarki nie mają specjalnych wartości odżywczych, ale walory smakowe i można je przyrządzać na wiele sposobów. Określane są czasem jako zamienniki mięsa.
 

źródło: Polskie Radio

Poleć
Udostępnij