Indeks żywności FAO spadł z powodu pandemii

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-04-2020,14:15 Aktualizacja: 02-04-2020,14:23
A A A

Indeks żywności FAO wyniósł w marcu 172,2 pkt. i przez miesiąc obniżył się o 4,3 proc., ale nadal był o 2,7 proc. wyższy niż przed rokiem - poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Najbardziej spadły notowania olejów i cukru, w niewielkim stopniu mięsa.

Gwałtowny spadek notowań po raz drugi z rzędu jest spowodowany zmniejszeniem się popytu na żywności wywołanym przez epidemię koronawirusa.

polska żywność, bezpieczeństwo żywnościowe, eksport żywności, jan krzysztof ardanowski

Wybierając polską żywność ratujemy gospodarstwa

- Nasza żywność jest jedną z najlepszych na świecie. Sięganie po nasze produkty to nie tylko kwestia tego, że chcemy dobrze i zdrowo się odżywiać, to jest podstawowe działanie wspierania gospodarki - podkreśla minister Jan Krzysztof Ardanowski....

Indeks cen olejów roślinnych FAO wynosił w marcu średnio 139,1 punktu, spadając o 19 punktów (lub 12 procent) w ciągu miesiąca i osiągnął najniższy poziom od października 2019 r. Spadły notowania przede wszystkim oleju palmowego, soi i oleju rzepakowego.

O 19,1 proc. obniżył się w porównaniu z lutym indeks stawek cukru i wynosił średnio 166,6 pkt. Według FAO spadek międzynarodowych cen cukru był w dużej mierze spowodowany ograniczeniami nałożonymi z powodu epidemii, czyli zakazu konsumpcji poza domem.

Gwałtownie taniejąca ropa naftowa spowodowała ponadto, że spadła produkcja etanolu na rzecz produkcji tego surowca. Dotyczy to zwłaszcza Brazylii, największego eksportera cukru na świecie.

Najmniejsze spadki cen odnotowano w przypadku mięsa - w marcu wyniósł średnio 176 pkt., co stanowi spadek o 1 pkt., czyli o 0,6 proc. w porównaniu z lutym. Notowania mięsa spadały trzeci miesiąc z rzędu, choć nadal były o 7 proc. powyżej stawek z marca ub.r.

pandemia koronawirusa, produkcja żywności, podaż żywności, skup bydła

Koronawirus będzie miał ograniczony wpływ na podaż żywności

Epidemia COVID-19 będzie miała ograniczony wpływ na sytuację podażową na krajowym rynku żywności. A obserwowany obecnie silny wzrost popytu ma charakter przejściowy i w najbliższych dniach wygaśnie - oceniają analitycy Credit Agricole. Polska jest...

W minionym miesiącu spadały ceny baraniny i wołowiny z powodu dużej podaży w Oceanii. Natomiast notowania mięsa wieprzowego wzrosły ze względu na zwiększony popyt wewnętrzny i zagraniczny. Ceny drobiu pozostały w dużej mierze stabilne, ponieważ dostawy były wystarczające, aby zaspokoić obecny popyt na import.

Po raz pierwszy od czterech miesięcy spadł (o 3 proc.) indeks cen produktów mlecznych. Jak tłumaczą eksperci FAO, światowy popyt na import mleka w proszku (OMP i WMP) znacznie się zmniejszył, głównie z powodu zakłóceń w łańcuchach dostaw produktów mlecznych z wprowadzeniem środków ograniczających w celu kontroli rozprzestrzeniania się Covid-19. Spadły także notowania cen masła i sera, choć umiarkowanie.

O 1,9 proc. spadł w marcu w stosunku do lutego indeks cen zbóż - do 164,6 pkt. i jest obecnie na tym samym poziomie co przed rokiem. Stawki pszenicy były średnio niższe, co mimo obaw spowodowanych epidemią zwiększyło zainteresowanie jej zakupem, szczególnie w krajach Afryki Północnej.

Jednak duże globalne dostawy w połączeniu z ogólnie korzystnymi perspektywami zbiorów utrzymywały międzynarodowe ceny pod presją spadkową. Spadły ceny kukurydzy m.in. ze względy na mniejszy popyt, szczególnie ze strony sektora biopaliw, spowodowanego spadkiem cen ropy naftowej.
 

Poleć
Udostępnij