Ceny mięsa w UE i na świecie. W Europie tanieje tylko wieprzowina

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
18-12-2015,9:25 Aktualizacja: 18-12-2015,10:39
A A A

Komisja Europejska podała, że w październiku w krajach Wspólnoty w horyzoncie rocznym z najważniejszych gatunków mięsa taniała jedynie wieprzowina (o 1 proc.).

Porównując z kolei stawki miesiąc do miesiąca okazuje się, że ten gatunek mięsa był o 3,1 proc. tańszy niż we wrześniu - podała FAMMU/FAPA. Za tonę wieprzowiny płacono średnio w UE 1419,70 euro.

czerwone mięso, wieprzowina, wołowina, trzoda chlewna

Czerwone mięso powoduje raka? Negatywna kampania szkodzi producentom świń

Wieprzowina i wołowina, a także inne czerwone mięso spożywane w ilości powyżej 50 gram dziennie ma zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. To wnioski badania przeprowadzonego przez Międzynarodową Agencję Badania Raka...

Dla porównania średnia cena tego mięsa na światowym rynku wynosiła w październiku br. 1401 euro za 1000 kilogramów. Przez miesiąc stawki wzrosły o 0,9 proc., zaś w skali roku poleciały w dół aż o 31,6 proc. Wieprzowina we Wspólnocie była zatem o 1 proc. droższa niż na świecie.

Za tonę wołowiny w krajach Unii płacono z kolei przeciętnie w październiku 3748,80 euro, czyli o 4,1 proc. więcej niż przed rokiem i o 0,2 proc. powyżej stawek sprzed miesiąca. Na świecie za ten gatunek mięsa oferowano natomiast 3649,80 euro za 1000 kilogramów - o 30,5 proc. mniej niż rok wcześniej, ale o 8,3 proc. więcej niż we wrześniu. Wołowina w Unii była zatem o 3 proc. droższa niż na świecie.

Średnia cena mięsa drobiowego na unijnym rynku osiągnęła poziom 1873,60 euro za tonę i była o 16 proc. niższa od światowym stawek wynoszących 2242,30 euro za tonę. Przez rok drób we Wspólnocie podrożał o 1,5 proc., zaś przez miesiąc spadł o 1,6 proc. Na świecie stawki rok do roku wzrosły o 0,3 proc., a miesiąc do miesiąca spadły o 0,6 proc.

Poleć
Udostępnij