Pszenica jara: najlepsze odmiany 2020

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (art) | redakcja@agropolska.pl
06-10-2020,7:00 Aktualizacja: 05-10-2020,16:53
A A A

Plony najlepszych odmian pszenicy jarej w doświadczeniach PDO przekroczyły 67 dt/ha na przeciętnym poziomie agrotechniki i 77 dt/ha na wysokim poziomie.

Zróżnicowanie plonowania najlepszej i najgorszej jakościowej odmiany chlebowej pszenicy jarej (klasa A) wyniosło na przeciętnym poziomie agrotechniki 14 proc. wzorca (8,7 dt/ha) (tab. 1).

Na wysokim zaś było to 13 proc. (9,3 dt/ha).

Tabela 1. Plonowanie jakościowych odmian chlebowych pszenicy jarej w doświadczeniach PDO w 2020 r.

Odmiany

Plon ziarna (proc. wzorca)

a1 - przeciętny poziom agrotechniki

a2 - wysoki poziom agrotechniki

Wzorzec, dt/ha

62,4

71,7

Najlepsza 

Najgorsza

108

94

108

95

Źródło: COBORU 2020.

W pierwszej dziesiątce najlepiej plonujących odmian pszenicy jarej z klasy A znalazły się 3 odmiany zagraniczne (WPB Troy, Varius i SU Ahab), a pozostałe pochodzą z krajowej hodowli (tab. 2). Wszystkie odmiany są zarejestrowane w naszym kraju.

jęczmień jary, kłosy, łan, niebo

Nowe odmiany zbóż jarych 2020

Krajowy Rejestr odmian wzbogaci się o 23 nowe odmiany zbóż jarych, w tym 9 jęczmienia, 5 owsa zwyczajnego, jedną owsa nagiego, 6 pszenicy zwyczajnej i 2 pszenżyta jarego. Jęczmień jary: Adwokat - odmiana typu pastewnego; zgłaszający:...

Tabela 2. Dziesiątka najwyżej plonujących jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy jarej w badaniach PDO w 2020 r.

Lp.

Odmiana

Plon ziarna (proc. wzorca)

a1 - przeciętny poziom agrotechniki

1

Atrakcja

108

2

WPB Troy

107

3

Aura

106

4

Mandaryna

106

5

Merkawa

105

6

MHR Jutrzenka

103

7

Varius

103

8

Goplana

101

9

Rusałka

101

10

SU Ahab

99

a2 - wysoki poziom agrotechniki

1

Atrakcja

108

2

WPB Troy

106

3

Aura

106

4

Mandaryna

106

5

Merkawa

105

6

Varius

103

7

MHR Jutrzenka

102

8

Rusałka

102

9

Goplana

101

10

SU Ahab

99

                                                                                           Źródło: COBORU 2020.

Z odmian chlebowych (klasa B) najlepiej plonowały Harenda i Alibi (tab. 3). Wszystkie 3 badane odmiany pochodzą z hodowli krajowej.

pszenica, późne siewy

Siewy późne: pszenica ozima czy jara?

Wyniki doświadczeń prowadzonych w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) wyraźnie pokazują, że odmiany ozime wysiewane po 10 listopada w 2016 r. plonowały zdecydowanie lepiej niż odmiany jare. Na pewno wynikało to z przebiegu...

Tabela 3. Plonowanie odmian chlebowych (klasa B) pszenicy jarej w badaniach PDO w 2020 r.

Lp.

Odmiana

Plon ziarna (proc. wzorca)

a1 - przeciętny poziom agrotechniki

1

Harenda

106

2

Alibi

104

3

Frajda

102

a2 - wysoki poziom agrotechniki

1

Harenda

104

2

Alibi

104

3

Frajda

103

Źródło: COBORU 2020.

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij