Małe dawki obornika

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: dr inż. Arkadiusz Artyszak|redakcja@agropolska.pl
21-12-2015,8:20 Aktualizacja: 21-12-2015,8:37
A A A

W oborniku dostarczono do gleby w roku gospodarczym 2013-2014 zaledwie 36 kg NPK – wynika z szacunków GUS. To o 1,7 kg NPK/ha mniej niż rok wcześniej.

Najwięcej stosowano go w województwach prowadzących intensywną produkcję zwierzęcą – wielkopolskim (57,0 kg/ha) i podlaskim (55,3 kg NPK/ha) (tabela). Aż w czterech województwach dawka ta nie przekraczała 20 kg NPK/ha: w dolnośląskim (12,3 kg NPK/ha), lubuskim (16,2 kg NPK/ha), opolskim (18,5 kg NPK/ha) i zachodniopomorskim (11,9 kg NPK/ha).   

Tabela. Dawki obornika w roku gospodarczym 2013-2014

Województwa

kg NPK/ha

Polska

36,0

Dolnośląskie

12,3

Kujawsko-pomorskie

39,8

Lubelskie

34,3

Lubuskie

16,2

Łódzkie

49,9

Małopolskie

35,2

Mazowieckie

43,5

Opolskie

18,5

Podkarpackie

22,7

Podlaskie

55,3

Pomorskie

23,7

Śląskie

29,3

Świętokrzyskie

37,1

Warmińsko-mazurskie

26,7

Wielkopolskie

57,0

Zachodniopomorskie

11,9

Źródło: GUS 2015

Funkcja obornika nie sprowadza się tylko do dostarczania składników pokarmowych – makro- i mikroelementów. Równie ważna, a może jeszcze ważniejszą jest poprawa bilansu materii organicznej w glebie. Trzeba bowiem pamiętać, że współczynnik reprodukcji materii organicznej dla 10 t obornika (25% s. m.) wynosi + 0,70. Oznacza to, że stosując 30 t obornika/ha do gleby dostarcza się 2,1 t (3 x 0,70) materii organicznej/ha.

 

 

Poleć
Udostępnij