Zakłady mięsne sprzedane. Czy kupiło je ministerstwo rolnictwa?
Zakłady mięsne Netter z Bielska Podlaskiego zostały w ubiegły czwartek sprzedane na licytacji. Póki co nie wiadomo, czy zakupu dokonało ministerstwo rolnictwa czy osoba nie związana z resortem.
Zakłady mięsne Netter z Bielska Podlaskiego zostały sprzedane na licytacji. Portal Poranny.pl nieoficjalnie dowiedział się, że kupiła je osoba nie związana z ministerstwem rolnictwa ani nie działające z jego upoważnienia.
Syndyk masy upadłościowej zakładów nie zdradził portalowi, kto jest nabywcą zakładów mięsnych.
Zakłady zostały póki co zlicytowane. Sama sprzedaż ma nastąpić w styczniu lub w lutym 2019 roku.
Liczba macior w Niemczech najniższa w historii
- To, że sprzedaż dojdzie do skutku, jest dość prawdopodobne, bo nabywca musiał wpłacić wadium w wysokości 380 tys. zł. Jeśli odstąpi od umowy, straci te pieniądze - wyjaśnia syndyk dla portalu Poranny.pl
Zakłady mięsne Netter z Bielska Podlaskiego zostały sprzedane za kwotę 7,4 mln złotych plus VAT.
Dwa tygodnie temu informowaliśmy, że ministerstwo rolnictwa chce w ciągu trzech miesięcy uruchomić ubojnię dla poprzerastanych tuczników pochodzących z gospodarstw leżących w strefach zagrożenia afrykańskim pomorem świń. Więcej na ten temat można znaleźć TUTAJ.
Licytacja zakładów mięsnych może się wpisywać w tę strategię. Ministerstwo rolnictwa nie odniosło się jednak do tej sprawy.
źródło: Poranny.pl
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
-
Ceny prosiąt w Polsce wciąż są bardzo wysokie
-
VEZG 29 maja. Rekordowa stabilizacja
-
ASF. Czy Polska otrzyma większy budżet na zwalczanie choroby?
-
Krajowa cena skupu żywca wieprzowego wzrosła
-
"Nie" dla okresu ochronnego dla loch dzika
-
ASF. Populację dzików trzeba ograniczyć dla ich dobra
-
Krajowe ceny tuczników wyższe od średniej w UE
-
Cena tuczników w Polsce zdecydowanie wyższa niż w Niemczech
-
Ochrona stada przed ASF. Porada od Smart Nanotechnologies
-
VEZG 22 maja. Wciąż bez podwyżek
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 3/2024
-Dobra siara to podstawa
-Stres cieplny - rozród, żywienie, cielęta
-Kwasica żwacza w świetle najnowszych doniesień
-Metody diagnozowania ciąży
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?