Spóźniony program nie pomógł w kryzysie
Eksperci uważają, że w przyszłości należy się zastanowić nad zmianą systemu interwencyjnego. Program dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest bowiem mało efektywny.
Komisja Europejska w obliczu trwającego od ponad roku kryzysu na rynku trzody chlewnej, uruchomiła program dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Niestety, zrobiła to za późno, bo dopiero 25 marca.
Nieoprocentowane pożyczki dla producentów świń
Program dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny to mechanizm, dzięki któremu rynek trzodowy miał wyjść z zapaści, w jakiej trwał od wielu miesięcy.
- KE zdecydowała się na uruchomienie dopłat w momencie, gdy pogłowie świń w UE już istotnie zmalało. To właśnie z tego powodu cena zaczęła rosnąć, a podaż zwierząt maleć. Mechanizm ten jest więc mocno spóźniony - komentuje Aleksander Dargiewicz, Prezes Polskiego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG i dodaje:
- Ponadto producenci dość sceptycznie podchodzą do tej interwencji. Po pierwsze skupiona wieprzowina po kilku miesiącach i tak wróci na rynek. Po drugie pieniądze w ramach dopłat trafiają do podmiotów, które ją przechowują, a nie do rolników.
Prezes Polskiego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG uważa, że w przyszłości należy się zastanowić nad zmianą systemu interwencyjnego. Program dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest bowiem mało efektywny.
-
Ceny prosiąt w Polsce wciąż są bardzo wysokie
-
VEZG 29 maja. Rekordowa stabilizacja
-
ASF. Czy Polska otrzyma większy budżet na zwalczanie choroby?
-
Krajowa cena skupu żywca wieprzowego wzrosła
-
"Nie" dla okresu ochronnego dla loch dzika
-
ASF. Populację dzików trzeba ograniczyć dla ich dobra
-
Krajowe ceny tuczników wyższe od średniej w UE
-
Cena tuczników w Polsce zdecydowanie wyższa niż w Niemczech
-
Ochrona stada przed ASF. Porada od Smart Nanotechnologies
-
VEZG 22 maja. Wciąż bez podwyżek
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 3/2024
-Dobra siara to podstawa
-Stres cieplny - rozród, żywienie, cielęta
-Kwasica żwacza w świetle najnowszych doniesień
-Metody diagnozowania ciąży
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?