Eksport żywca wieprzowego z Holandii spadł, a mięsa wzrósł

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-01-2016,15:55 Aktualizacja: 18-01-2016,17:08
A A A

Z Holandii w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. eksport żywca wieprzowego zmniejszył się aż o 36 proc. r/r i wyniósł 215 tys. ton. Spadek wywozu wynikał ze wzrostu ubojów trzody na rynku wewnętrznym. Jednocześnie o 8 proc. w skali roku wzrósł eksport mięsa wieprzowego, który osiągnął 638,7 tys. ton.

Średnia cena jednostkowa wysyłek była o 11 proc. niższa niż przed rokiem i w związku z tym całkowita wartość eksportu obniżyła się o 4 proc. do 1,19 mld euro – informuje FAMMU/FAPA.

Głównym rynkiem dla holenderskiej wieprzowiny pozostają Włochy (17 proc.), a następnie Niemcy, Grecja i Wielka Brytania. Jednak największa dynamika wzrostu eksportu miała miejsce w stosunku do Chin, które sześciokrotnie zwiększyły zakup mięsa wieprzowego z Holandii.

Zanotowano również wzrost eksportu do Korei Płd. o 45 proc. i Australii o 34 proc. Obniżył się natomiast eksport do Japonii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2024

Hoduj z głową bydło:

-Dobra siara to podstawa

-Stres cieplny - rozród, żywienie, cielęta

-Kwasica żwacza w świetle najnowszych doniesień

-Metody diagnozowania ciąży

 

PRENUMERATA