Drastyczny i największy od kilku lat spadek na GDT
Ostatnia aukcja GDT z 15 sierpnia przyniosła największy od kilku lat spadek indeksu cenowego, który wyniósł 7,4%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2 875 USD.
Na platformie GDT od wielu notowań utrzymuje się trend spadkowy. Indeks cenowy produktów mleczarskich od początku bieżącego roku spadł o 21,3%.
Ostatnia aukcja, która odbyła się 15 sierpnia przyniosła największy od kilku lat spadek indeksu cenowego. Jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, wyniósł on 7,4%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2 875 USD.
Kryzys w mleczarstwie to tylko korekta rynkowa?
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich.
Największe obniżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego. Jedynym produktem, którego cena wzrosła był ser Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 15 sierpnia 2023 roku:
- Ser Cheddar +5,8% - cena 4 127 USD/t
- Masło -3,0% - cena 4 539 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -5,2% - cena 2 333 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -5,3% - cena 4 452 USD/t
- Pełne mleko w proszku -10,9% - cena 2 548 USD/t
- Laktoza – nie była oferowana
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
Trend spadkowy utrzymuje się również w Polsce.
Średnia cena mleka z miesiąca na miesiąc jest coraz niższa i niestety nic nie zapowiada, żeby ten trend się odwrócił.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Sucha masa jest kluczowa dla zdrowia krów
-
Dofinansowanie zakupu buhajów. Korzystne zmiany dla hodowców
-
Polska Izba Mleka apeluje o likwidację Funduszu Ochrony Rolnictwa
-
Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-
Czy podzielony sektor mleczarski zaakceptuje strategię?
-
Cicha ruja u krów. Porada od firmy Neorol
-
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
Cicha ruja u krów. Porada od Emiwo
-
Cena mleka w Polsce już 5 miesiąc wyższa niż w UE
-
Cicha ruja u krów. Porada od Agrocentrum
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?