Krajowa Rada Drobiarstwa ma już 25 lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
03-06-2016,14:30 Aktualizacja: 03-06-2016,14:34
A A A

W piątek odbyła się w Warszawie główna konferencja roku 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej pt. "Polskie drobiarstwo - wczoraj, dziś i jutro".

Podczas spotkania prelegenci omówili najważniejsze wydarzenia związane z sektorem. Dyskutowali m.in. o rozwoju branży na świecie, a także jakości i bezpieczeństwie mięsa oraz produktów drobiowych.

drób, mięso, eksport, mięso drobiowe, Krajowa Rada Drobiarstwa

Co drugi kurczak czy indyk z Polski trafia na zagraniczny rynek

Ostatnie 25 lat, a w szczególności okres od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej, to znaczne przyspieszenie rozwoju sektora drobiarskiego. Ponad 10 lat temu, w roku 2004 nasz kraj plasował się na średniej pozycji z produkcją poniżej...
Spotkanie miało status centralnego wydarzenia jubileuszu 25-lecia KRD-IG. Organizatorzy podjęli problematykę strategicznego rozwoju branży drobiarskiej w Polsce, w Unii Europejskiej i na świecie, odnosząc się do drogi, jaką przeszła polska branża drobiarska.

Dyskutowano także o obecnej sytuacji i o dalszym rozwoju tego sektora w przyszłości. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele branży drobiarskiej zarówno z Polski jak i ze świata, m.in. James H. Sumner, szef światowej organizacji drobiarskiej (IPC) oraz amerykańskiego związku drobiarskiego (USAPEEC), Paul Lopez, szef unijnej organizacji drobiarskiej a.v.e.c. oraz liderzy opinii i przedstawiciele organizacji rządowych.

Poleć
Udostępnij