Jak profesjonalnie zarządzać fermą mleczną?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-10-2017,16:00 Aktualizacja: 30-10-2017,11:12
A A A

Firma Lallemand Animal Nutrition wraz z AdiFeed zapraszają na międzynarodową konferencję, której hasłem przewodnim jest profesjonalne zarządzanie gospodarstwem bydła mlecznego. Odbędzie się ona 8 listopada w Licheniu Starym w woj. wielkopolskim.

Wykłady wygłoszą przedstawiciele firmy Lallemand Animal Nutrition. Konferencję rozpocznie Laurent Dussert, który opowie o aktualnych trendach na rynku mleka. Poruszy on temat dbałości o bezpieczeństwo żywności, środowisko i dobrostan zwierząt, a zwłaszcza o utrzymanie rentownej produkcji mleka.

mleko, produkty mleczarskie, masło, sery

Masło ciągle drogie. Podobnie jak mleko w skupie

Ceny masła po dużych wzrostach na platformie GDT w lipcu przekroczyły 6 tys. dolarów (USD) na tonę. Jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka w ostatnim miesiącu na dwóch aukcjach notowania tego...

William Woodley skupi się na praktycznym zarządzaniu żywieniem krów mlecznych na poszczególnych etapach cyklu produkcyjnego. Będzie mówić o eliminowaniu tzw. wąskich gardeł produkcji mleka.

Produkcja mleka na wysokim poziomie jest celem hodowców bydła mlecznego na całym świecie. Aby wyeliminować z niej tzw. wąskie gardła William Woodley dokona analizy narzędzi, które to umożliwiają, m.in. doskonalenia strategii zarządzania żywieniem, dostępu krów do paszy oraz dobrostanu.

Luis Queiros przedstawi wskazówki zarządzania silosem oraz omówi wpływ stabilności tlenowej na jakość kiszonki i straty suchej masy.

Osiągnięcie najwyższej jakości paszy to cel każdego gospodarstwa. Wszystko zaczyna się na polu, począwszy od selekcji najlepszych nasion po sprawdzone dobre praktyki rolnicze, czy zbiór w odpowiednim stadium dojrzałości.

produkcja mleka, jałówki, mleko, bydło mleczne

Producenci mleka odrabiają straty. Ceny sprzyjają inwestycjom

Ceny mleka systematycznie pną się w górę. Gospodarstwa, które przetrwały ostatni głęboki kryzys w mleczarstwie mogą obecnie inwestować oraz zwiększać wydajność stada krów mlecznych. Kwoty mleczne zostały zlikwidowane trzy lata...

 

Na sukces wpływa jednak również zarządzanie procesem kiszenia czyli szybkość okrycia silosu, ubicie, szczelność i zastosowanie zakiszaczy.

Aurélien Piron poruszy temat kwasicy żwacza. Chorobę tę można określić mianem zabójcy zysku. Omówi przy tym widoczne symptomy i poważne konsekwencje występowania SARY przedstawiając praktyczne podejście w jej zwalczaniu.

Kwasica żwacza (SARA) jest dzisiaj powszechnie występującym i poważnym problemem w przemyśle mleczarskim. Choroba ta wpływa na zdrowie zwierząt, ich zachowanie i wydajność powodując spadek rentowności gospodarstwa. Technologie i wskaźniki praktyczne mogą pomóc w jej wczesnym zdiagnozowaniu.

Segev Segalchick, dyrektor zarządzający dużą fermą bydła mlecznego w Turcji, opowie o podejmowaniu trafnych decyzji w zakresie zarządzania dużymi gospodarstwami mlecznymi. Zaprezentuje on strukturę i organizację farmy Taze Sut, która posiada 1000 sztuk mlecznych krów, 800 jałówek i własne centrum żywienia.

Zaproszenie do udziału w konferencji można znaleźć tutaj.

Poleć
Udostępnij