Stany Zjednoczone eksportują więcej wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
06-09-2016,9:45 Aktualizacja: 06-09-2016,11:15
A A A

W pierwszej połowie bieżącego roku Amerykanie sprowadzili ponad 1,1 mln ton wieprzowiny - to o 2,2 proc. więcej niż przed rokiem. Wartość eksportu była jednak o 4 proc. niższa i wyniosła 2,77 mld dolarów.

Wywóz na rynki zagraniczne stanowił 25 proc. całkowitej produkcji mięsa wieprzowego, czyli nieznacznie więcej niż w pierwszym półroczu 2015 r. Największymi odbiorcami towarów były Meksyk, Chiny, Japonia, Kanada i Hongkong - informuje FAMMU/FAPA.  

usa, rpa, wołowina, eksport wołowiny, bse, drób, wieprzowina

Wołowina z USA powróciła na rynek RPA

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) poinformował, że pierwszy transport mięsa wołowego ze Stanów Zjednoczonych dotarł do Republiki Południowej Afryki. Eksperci przypominają, że 7 stycznia po ponad dwóch latach intensywnych...

Dostawy na rynek chiński wzrosły ponad dwukrotnie do 193 tys. ton, a wpływy poszły w górę o 97 proc. do 371,8 mln dolarów. Chińczycy zwiększyli znacznie import tego gatunku mięsa z uwagi na spadek produkcji i podwyżki cen. Coraz więcej zakładów z USA uczestniczy w specjalnym programie produkcji bez użycia raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki na ten wielki rynek.

Japonia jest największym rynkiem zbytu dla amerykańskiej wieprzowiny pod względem wartości. W pierwszej połowie br. dostawy spadły jednak o 13 proc. do 193 tys. ton i o 10 proc. do 749,6 mln dolarów. Pomimo, iż produkcja w tym kraju nie odbudowała się całkowicie po stratach z 2014 r., zapasy mięsa wzrosły po wysokim imporcie, redukując tym samym potrzebę dostaw z zagranicy.

Meksyk, największy ilościowo odbiorca wieprzowiny z USA zmniejszył w pierwszej połowie roku zakupy o 8 proc. do 325 tys. ton i o 9 proc. do 566 mln dolarów. To efekt wzrostu cen szynek oraz osłabienie wartości peso. Eksporterzy spodziewają się jednak obudowy popytu w dalszej części roku.

Poleć
Udostępnij