Winą są dobrej jakości, ale zbyt często źle oznaczone

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-08-2020,14:55 Aktualizacja: 26-08-2020,14:58
A A A

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała w drugim kwartale jakość handlową wina z winogron pochodzących z upraw winorośli w Polsce. Objęto nią 32 podmioty, nieprawidłowości dotyczyły głównie oznakowania.

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 3 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 23 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 1 partię wina.

produkcja wina w polsce, kowr, moszcz winogronowy

Producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino mają coraz mniej czasu

Tylko do 31 sierpnia producenci i przedsiębiorcy (wpisani do ewidencji KOWR) wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terenie Polski są zobowiązani do złożenia deklaracji. Podmioty będące w ewidencji Krajowego Ośrodka...

Gorzej wypadała kontrola oznakowania. Sprawdzono je w 50 partiach, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (54 proc.).

Dotyczyły m.in.: braku wskazania miejsca wytworzenia, kategorii produktu i warunków przechowywania.

Na niektórych etykietach brakowało informacji o podmiocie butelkującym lub były podane w nieprawidłowy sposób.

W ewidencji KOWR na 2019/2020 r. wpisanych jest 295 podmiotów wytwarzających wino.

W 2018/2019 produkcja wina w Polsce osiągnęła poziom ponad 12 tys. hl., głównie wytwarzane są białe wina (ponad 7,7 tys. hl).

Winorośl uprawia się na obszarze ok. 460 ha.
 

Poleć
Udostępnij