Naukowcy chcą poprawić stan wody w stawach i tym samym smak karpi

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Elżbieta Bielecka PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
25-12-2023,11:30 Aktualizacja: 25-12-2023,11:34
A A A

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie badają mikrobiom wody w gospodarstwie karpiowym. Chcą stworzyć podstawy do wykorzystania mikroorganizmów, aby poprawić stan wody i tym samym smak karpi.

Zespół pod kierownictwem prof. Małgorzaty Sobczak i prof. Remigiusza Panicza z Katedry Technologii Mięsa Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie prowadzi badania podstawowe nad poznaniem składu ilościowego i jakościowego mikrobiomu wody w gospodarstwie rybackim w Malińcu, należącym do Ińskiego Centrum Rybactwa.

kowr, wroński, karp, karpie, produkcja ryb, handel, eksport, ue

KOWR: Polska wiodącym producentem karpia w Unii Europejskiej

Polska od lat jest w czołówce producentów karpia w UE. W ostatnich latach produkcja tych ryb w Polsce wahała się od 17 do 21 tys. ton i w niemal całości trafiała na rynek wewnętrzny – poinformował PAP wiceszef KOWR Marcin...

Jakie bakterie pełnią jakie funkcje?

Jak podkreślił w rozmowie z PAP autor badań, dr inż. Piotr Eljasik, gospodarstwo to jest wolne od patogenów ryb karpiowatych, "co z kolei daje szansę na stworzenie wzorca mikrobiomu wody w gospodarstwach karpiowych".

"Możemy zobrazować to w ten sposób, że chcielibyśmy zbadać orkiestrę, która harmonijnie gra jakiś utwór, a my chcemy poznać instrumenty, na których gra i to, w jaki sposób tworzy tę harmonię. W naszym przypadku instrumentami są bakterie, które pełnią określoną rolę. Chcemy zobaczyć, jakie bakterie pełnią jakie funkcje – a więc, wracając do obrazu orkiestry, jakie grają nuty – w tym ogólnym składzie mikroflory" – powiedział dr inż. Eljasik.

Dodał, że zespół chce stworzyć w ten sposób podwaliny do wykorzystania mikroorganizmów, aby lepiej zarządzać jakością wody w stawach.

"Gdy znamy konkretny skład mikroflory i zauważymy, że zaczynają się tam pojawiać bakterie patogenne, moglibyśmy wprowadzić np. bakterie komensalne lub probiotyczne – staną się one konkurencją dla patogennych, przez co jakość wody będzie lepsza dla ryb żyjących w gospodarstwie" – wyjaśniał badacz.

ue, naukowcy, list, populacja, drapieżniki, wilki, status, ochrona, ke

Naukowcy: potrzebne ustandaryzowanie bazy danych nt. ofiar drapieżników wśród zwierząt gospodarskich

Naukowcy postulują wdrożenie skoordynowanej i ustandaryzowanej europejskiej bazy danych z kontrolowanymi pod względem jakości danymi dotyczącymi ofiar drapieżników wśród zwierząt gospodarskich. List w tej sprawie opublikowali w piśmie...

Lepsze zarządzanie jakością wody

Badania – dodał – mogą przekładać się na zachowanie bioróżnorodności w gospodarstwach karpiowych i w rzekach poniżej nich. Badacze mają również nadzieję, że projekt wskaże kierunki adaptacji sektora karpiowego do zmian klimatycznych.

"W dalszych etapach chcemy poszukiwać rozwiązań z nowoczesnymi technologiami takimi, jak teledetekcja czy drony – do lepszego zarządzania jakością wody w stawach karpiowych. Chcielibyśmy też sprawdzić, jak mikrobiom wody przekłada się na mikrobiom jelitowy ryb i jak mikroflora jelitowa wpływa na pracę ich mózgu" – mówił dr inż. Eljasik.

Dodał, że badania te prowadzone będą wkrótce w ramach międzynarodowego projektu SmartAqua4Future (SAFE) finansowanego z mechanizmu Horyzont Europa.

"Jeśli będziemy efektywnie zarządzać jakością wody w odniesieniu do mikrobiomu i pozbędziemy się z niej bakterii wpływających na pogorszenie smaku, to karpie oczywiście będą smaczniejsze" – podsumował badacz.

Poleć
Udostępnij