Inspektorzy w poszukiwaniu GMO. Uprawy pod większą kontrolą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
26-06-2019,10:35 Aktualizacja: 27-06-2019,21:37
A A A

Program Kontroli Upraw GMO na 2019 r., który realizuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) przewiduje do 3240 kontroli, z czego od 5 do 15 proc. ma być o charakterze interwencyjnym.

Sprawdzanie upraw pod kątem genetycznych modyfikacji to nowe zadanie powierzone Inspekcji w 2018 roku. Określono go w nowelizacji ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych.

wolne od gmo, znakowanie żywności, sejm, ministerstwo rolnictwa, bezpieczeństwo żywności

Sejm za znakowaniem produktów wytworzonych bez GMO

Uregulowanie zasad znakowania żywności i pasz jako wytworzonych bez GMO - taki cel ma uchwalona przez Sejm ustawa. Nowe przepisy wprowadzają również kary za fałszowanie informacji o żywności. Za uchwaleniem ustawy o oznakowaniu...

Program kontroli, opierając się na nowych zapisach, uzgodniły resorty środowiska oraz rolnictwa i rozwoju wsi. Pod lupę trafiają uprawy kukurydzy, rzepaku jarego i ozimego oraz soi.

"W ramach kontroli pobierane były próby materiału siewnego znajdującego się w obrocie (nasiona) oraz próby materiału roślinnego (liście) z plantacji produkcyjnych, które następnie zostały przebadane laboratoryjnie pod kątem obecności GMO. Przebadano 271 partii materiału siewnego, dla wszystkich wskazanych powyżej gatunków. Kontrola 360 plantacji produkcyjnych, z uwagi na termin realizacji zadania w czwartym kwartale 2018 roku, została wykonana na plantacjach rzepaku ozimego" - podaje PIORiN.

Materiał siewny i roślinny zostały "prześwietlone" w centralnych laboratoriach Inspekcji. Jak się okazało, w tych próbach nie stwierdzono obecności organizmów genetycznie modyfikowanych.

W tym roku kontroli ma być więcej. Według szefa PIORiN Andrzeja Chodkowskiego, zwiększenie ich liczby oraz możliwość przeprowadzania w trybie interwencyjnym wzmocni nadzór nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów.
 

Poleć
Udostępnij