Branża rolno-spożywcza dostanie środki na innowacje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Ewa Wesołowska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-02-2020,11:20 Aktualizacja: 25-02-2020,11:28
A A A

- Przeznaczamy 40 mln zł z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na innowacje m.in. branżę rolno-spożywczą i biochemiczną - powiedziała Małgorzata Jarosińska-Jedynak, minister funduszy i polityki regionalnej.

Drugie tyle zainwestuje międzynarodowy fundusz venture capital Icos Capital, który dokona wyboru firm, które dostaną wsparcie. Polityk podkreśliła, że polska gospodarka wchodzi w nowy etap wykorzystywania funduszy UE.

śmielin, powiat nakielski, Centrum Badawczo-Rozwojowe, innowacje dla rolnictwa, Marek Różniak

Tylko dzięki innowacjom w rolnictwie będziemy mogli się wyżywić

Do 2050 roku trzeba będzie wyprodukować co najmniej 50 proc. więcej żywności niż obecnie, aby wyżywić 10 miliardów ludzi. Potrzebne są innowacje, które nie tylko pomogą osiągnąć wymaganą produkcję, lecz umożliwią wytwarzanie żywności...

- Przeznaczamy środki z PO Inteligentny Rozwój nie tylko na dotacje dla firm np. na zakup technologii, ale także tworzymy kapitał, dzięki któremu będą rozwijały się małe i średnie firmy z innowacyjnymi pomysłami - powiedziała szefowa resortu.

Wskazała, że rząd inwestując publiczne pieniądze w kapitałowe przedsięwzięcie podejmuje ryzyko, ale dzięki temu powstaje fundusz o wartości 80 mld zł wspierany środkami prywatnymi, który umożliwi wielu polskim firmom wejście na nowe rynki.

Jak powiedział Peter van Gelderen, dyrektor zarządzający Icos Capital, fundusz jest wspierany również przez trzech międzynarodowych, korporacyjnych inwestorów, czyli koncerny takie jak Nouryon, Bühler Group oraz Royal Cosun.

Wskazał, że Icos Capital planuje zainwestować ponad 20 milionów euro w innowacyjne scale-upy działające w sektorach rolno-spożywczym, biochemikaliów i materiałów w Polsce.

Pytany o to, w jakie przedsięwzięcia fundusz zamierza inwestować wskazał, że jednym z priorytetów są rozwiązania, które pozwolą zastąpić białko zwierzęce zastępczymi proteinami. Zaznaczył, że jest to związane m.in z trendem odchodzenia konsumentów od mięsa.
 

Poleć
Udostępnij