2 miliony złotych dla baców na kulturowy wypas owiec

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Szymon Bafia PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
04-01-2024,8:50 Aktualizacja: 04-01-2024,8:54
A A A

2 mln zł dotacji mogą uzyskać bacowie z Małopolski na wypas kulturowy owiec. Organizacje pozarządowe zrzeszające hodowców owiec mają czas na składanie wniosków do 26 stycznia.

Konkurs pod nazwą „Małopolski wypas kulturowy – ekstensywne metody gospodarowania jako ekologiczny sposób zachowania bioróżnorodności i krajobrazu w 2024 roku” organizuje Zarząd Województwa Małopolskiego. Jak wyjaśnił w komunikacie wicemarszałek województwa małopolskiego Łukasz Smółka, samorząd województwa małopolskiego wspiera w ten sposób ochronę bioróżnorodności i krajobrazu przyrodniczego i kulturowego gór.

„Przykładem takich działań jest m.in. czynna ochrona przyrody poprzez przeprowadzenie wypasu kulturowego owiec na obszarach cennych przyrodniczo i krajobrazowo. Wypas kulturowy owiec zapobiega procesowi zaniku polan reglowych, na których znajdują się siedliska rzadkich roślin. Zachowanie gospodarki pasterskiej w górach jest też ważne ze względu na wielowiekowe tradycje lokalnej ludności” - wyjaśnił wicemarszałek Smółka.

owcza krew, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Aniela Grajoszek

Owce oddają krew i pomagają ludziom

Owce hodowane w Centrum Medycyny Doświadczalnej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach to honorowi krwiodawcy. Rocznie pozyskuje się od nich 26 litrów krwi. - Owcza krew zastępuje ludzką i służy przede wszystkim do przygotowania...

Łąki i pastwiska są półnaturalnymi zbiorowiskami roślin i pełnią istotną rolę dla podtrzymania poziomu różnorodności biologicznej i krajobrazowej. Aby zapobiec degradacji środowiska, konieczne są działania w ramach jego czynnej ochrony. Jednym z nich jest prowadzenie gospodarki pasterskiej, mające na celu podtrzymanie użytków zielonych. Konieczne jest zatem powstrzymanie procesu sukcesji wtórnej, czyli zarastania i zaniku tych cennych przyrodniczo obszarów województwa poprzez prowadzenie wypasu kulturowego owiec – czytamy w komunikacie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Wypas owiec na górskich halach jest również konieczny dla otrzymania owczego mleka, z którego wyrabia się produkty tradycyjne, czyli bryndzę, oscypek oraz bundz.

Zarząd Województwa Małopolskiego po raz trzeci przeznacza fundusze na kulturowy wypas owiec. W 2022 r. na ten cel przeznaczono 1,87 mln zł. Środki trafiły do 86 baców. W ubiegłym roku udzielono dotacji na łączną kwotę 2 mln zł, a ze środków skorzystało 92 baców.

Poleć
Udostępnij