Francuscy sadownicy mają pretensje do Polaków
Skarżą się, że polskie jabłka, które wyrosły za unijne pieniądze, psują rynek. - Jabłka z Polski to samo zło - mówią głośno Francuzi.
Francuscy sadownicy skarżą się, że polskie jabłka, które wyrosły za unijne pieniądze, psują rynek; Polacy odpowiadają, że to reakcja wypychanej z rynku konkurencji - pisze wtorkowy "Puls Biznesu".
"Jabłka z Polski to samo zło - wynika z ostatniego artykułu na czytanym przez branżę owocowo-warzywną portalu Freshplaza.com, w którym zarzuty wobec polskich owoców stawiają Francuzi" - pisze "PB".
Wysokie zapasy jabłek deserowych. Sadownicy będą mieli kłopoty
"A poszło o dwunastokrotnie wyższy import znad Wiły. Freshplaza, cytując Daniela Sauvaitre, szefa National Apple&Pear Association, informuje, że od sierpnia 2018 r. do lutego 2019 r. Francuzi kupili od nas 13,9 tys. ton jabłek, podczas gdy rok wcześniej 1,16 tys. ton" - dodaje dziennik.
Jak podano, konkurencja znad Sekwany stawia - przynajmniej w rozmowie z Freshplaza.com - wiele zarzutów naszym sadownikom.
"Przede wszystkim wytyka, że od 10 lat bierzemy pieniądze z UE na modernizowanie i rozbudowywanie hektarów z jabłoniami, dzięki czemu staliśmy się drugim producentem na świecie. Ponieważ utraciliśmy największego odbiorcę czyli Rosję (w związku z embargiem), to przyjęliśmy +strategię agresywnego podboju+ nowych rynków dzięki temu, że obowiązują u nas +najniższe środowiskowe, socjalne i sanitarne normy w Europie+" - pisze gazeta.
"To jest oczernianie polskich jabłek, które - zwłaszcza przez publikacje na branżowym portalu - ma nam zepsuć opinię wśród potencjalnych odbiorców i obniżyć wizerunek naszych owoców w Europie (...)" - mówi "PB" Michał Lachowicz, szef grupy La-Sad.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Minister Siekierski o resortowych zespołach ds. kredytowania i ubezpieczeń. Rolnicy wręczyli mu petycję z postulatami
-
Rolnictwo nowością na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego. Stypendia po 2 tys. zł i płatne staże w gospodarstwach
-
Energa: na słupach energetycznych spółki mieszka jedna czwarta populacji bociana białego w Polsce
-
Groźny wypadek w gospodarstwie. Mężczyzna i dwaj nastolatkowie spadli ze stropem podczas rozbierania dachu budynku
-
Zielony Ład: konsultacje publiczne przepisów krajowych
-
Rolnicy chcą ułatwień w budowaniu zbiorników wodnych i uruchomienia programu pomocy finansowej na takie inwestycje
-
Była słoma, został popiół. W płomieniach stanął budynek z dwoma tysiącami balotów
-
Analitycy: na początku czerwca tempo obniżek cen paliw może być mniejsze
-
Podpalacz balotów zatrzymany. Rolnik poniósł dotkliwe straty
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?