Artykuły zbożowe coraz droższe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-01-2018,14:10 Aktualizacja: 18-01-2018,14:42
A A A

W 2017 roku artykuły zbożowe były przeciętnie o 2 proc. droższe niż rok wcześniej. W pierwszym półroczu ceny były stabilne, ale w ostatnich miesiącach poszły w górę.  

Od stycznia do końca czerwca bochenek chleba pszenno-żytniego kosztował średnio 2,23 zł, czyli o niespełna procent więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Później stawki wzrosły do 2,28 zł (+3 proc. r/r) - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

zbiory zbóż w polsce, produkcja zbóż, gus, pszenica, żyto

Ceny zbóż kolejny rok były niskie, ale stabilne

2017 rok był już trzecim z rzędu, który charakteryzował się relatywnie niskimi, choć wyższymi niż rok wcześniej, cenami skupu zbóż. Jest to w dużym stopniu związane z dużą podażą ziarna na światowym rynku.   W Polsce, pomimo...

Nieco mniej podrożały kasze, które w drugiej połowie minionego roku były o ponad 2 droższe, a w całym 2017 r. kosztowały o 1,4 proc. więcej.  

Te lekkie wzrostowe tendencje cen były przede wszystkim wynikiem coraz bardziej napiętego bilansu na rynku zbóż - opóźnionych zbiorów oraz wcześniejszego wysokiego eksportu pszenicy, co przełożyło się na niskie zapasy w kraju.

W rezultacie w maju, czerwcu i lipcu ceny pszenicy konsumpcyjnej były o kilkanaście procent wyższe w relacji rocznej, podczas gdy w pierwszych miesiącach 2017 r. notowano zaledwie kilkuprocentowe zwyżki.  

Jest bardzo prawdopodobne, że w kolejnych miesiącach ceny detaliczne artykułów zbożowych będą utrzymywały się na stabilnym poziomie. Produkcja zbóż w Polsce w 2017 r. była o około 8 proc. wyższa niż rok wcześniej, wysoka jest ich podaż na rynku światowym.

Sprawia to, że stawki za ziarno są relatywnie niskie, choć w Polsce wyższe niż rok wcześniej. Tym samym obecnie nie ma wyraźnych przesłanek (po stronie surowcowej) do wzrostów cen artykułów zbożowych w sklepach. Niemniej, rosnące koszty pracy i energii mogą to zmienić.
 

Poleć
Udostępnij